Venizelos: Batı Trakya’da Müftülük ve Kadılık ayrılsın! Kim ne dedi? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Venizelos: Batı Trakya’da Müftülük ve Kadılık ayrılsın! Kim ne dedi?

Venizelos: Batı Trakya’da Müftülük ve Kadılık ayrılsın! Kim ne dedi?

PASOK Partisi eski genel başkanı ve Eski bakanlardan Evangelos Venizelos Batı Trakya’da artık isteğe bağlı olarak uygulanacak Şeriat’ın (İslam Hukuku) daha doğru uygulanabilmesine yönelik yasa değişikliği teklifini parlamentoya sundu.

Venizelos sunduğu yasa değişikliği teklifiyle Müftünün almış olduğu kararların Asliye Hukuk Mahkemesinin takdirine tabi tutulmasını öneriyor. Aynı zamanda dinî lider olarak Müftünün, karar alma yetkisine sahip olan ancak kararları mahkeme tarafından denetlenecek olan Kadı’dan ayrılmasını talep ediyor.

Hatırlanacağı üzere İslam Hukukunun tercihe bağlı olarak uygulanmasını öngören yasa tasarısı dün parlamentodan geçmiş, oylamada Altın Şafak partisi haricinde bütün diğer siyasi partiler yasa tasarısının lehinde oy kullanmıştı.

Eski Eğitim Bakanı Nikos Filis de yaptığı konuşmada halihazırdaki Eğitim ve Dinişleri Bakanı Kostas Gavroğlu’nu, hemfikir olduğu Venizelos’un teklifini kabul etmeye davet etti. Azınlıkça’daki habere göre Gavroğlu ise verdiği cevapta “teklifin birçok olumlu unsur içerdiğini ve Müslüman cemaat ile iki ay içerisinde yapacağı diyalog sonrası kabul edeceğini” belirterek “Müslüman cemaati hazırlıksız yakalamak istemiyorum. Hassas bir adım attık ve bu adımı koruyalım. Ani bir şekilde ilerlemeyelim” dedi.

Venizelos’a göre ise en temiz çözüm İslam Hukukunun tamamen kaldırılması olacak. “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini uyumu açısından kurtarılabilir mi? Geçiş olarak kurtarılabilir” ifadelerini kullanan Venizelos “Müftünün isteğe bağlı olarak tercih edilecek olmasından dolayı alacağı kararların mahkeme tarafından denetlenmesi gerektiğini, bunun bugün için de yapıldığını ancak eksik yapıldığını” söyledi.

Müftülük ve Kadılık yetkililerinin birbirinden ayrılmasını öneren eski Bakan “Kadı ve Müftü vasıflarının bir şahısta var olması gerektiği hiçbir yerde zorunlu kılınmıyor. Bu iki vasıf birbirinden ayrılabilir. Müftünün özellikleri ve seçilme şekli başka olabilir, kadının nitelikleri ve atanma süreci farklı olabilir” diye konuştu.

Capital.gr’nin haberine göre Müftülük ve Kadılık vasıflarının ayrılması önerisini PASOK Partisi milletvekili İlhan Ahmet’in de sıcak bir şekilde selamladığı belirtilirken, “vasıfların ayrılmasının Şeriat’ın tamamen kaldırılmasına yol açacağını ve sadece dinî yetkilere sahip olacak Müftünün Müslümanlar tarafından seçilmesine müsaade edeceğini” belirtti.

İLGİLİ HABER

Artık zorunlu değil! Şeriatı tercihe bağlayan yasa tasarısı Yunan Parlamentosundan geçti

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et