Artık zorunlu değil! Şeriatı tercihe bağlayan yasa tasarısı Yunan Parlamentosundan geçti - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Artık zorunlu değil! Şeriatı tercihe bağlayan yasa tasarısı Yunan Parlamentosundan geçti

Artık zorunlu değil! Şeriatı tercihe bağlayan yasa tasarısı Yunan Parlamentosundan geçti

Batı Trakya’da İslam Hukukunun zorunlu olarak uygulanmasını kaldıran yasa tasarısı 9 Ocak Salı akşamı Yunan Parlamentosunun genel kurulunda görüşüldü.

Parlamentodan geçen yasa tasarısına göre miras ve aile hukuku davalarında Batı Trakya’daki azınlık üyeleri sadece isteğe bağlı olarak Müftülüğe başvurabilecekler. Bunun için de tarafların yazılı olarak Müftü-Kadı tarafından yargılanmalarını istediklerini beyan etmeleri gerekecek. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Müftülerin verdiği kararların dayanacağı usul kuralları belirlenecek.

Genel kurulda yapılan görüşmelerde azınlık milletvekilleri de söz alırken, tartışmaların oldukça hararetli olduğu görüldü.

Diğer taraftan PASOK Partisinden Evangelos Venizelos sunduğu yasa değişikliği teklifiyle Müftünün yargı yetkisi sınırlarına uyulup uyulmadığının Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından gözetilmesini önerdi. Azınlıkça’daki habere göre Yunanistan Eğitim ve Dinişleri Bakanı Kostas Gavroğlu da teklifin doğru yönde olduğunu belirterek yasayla ilgili düzeltmelerin Parlamentoya iki ay sonra getirilmesini önerdi.

SYRIZA’nın iktidar ortağı ANEL Partisi ise Müftü seçimine karşı çıkarken “Müftünün bütün Müslümanlar tarafından seçilmesinin Yunan vatandaşları tarafından seçilmeyen diğer kamu memurları ve hakimlerin belirlenme şekline ters düşeceğini” dile getirdi.

Son olarak ilgili yasa tasarısı Altın Şafak Partisi dışındaki tüm partiler tarafından Yunan Parlamentosunda kabul edildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et