Klima mı, soba mı yoksa kalorifer mi? Evinizde hangi ısınma yöntemi kaç evro’ya mal oluyor? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Klima mı, soba mı yoksa kalorifer mi? Evinizde hangi ısınma yöntemi kaç evro’ya mal oluyor?

Klima mı, şömine mi, soba mı? Evinizde hangi ısınma yöntemi kaç evro’ya mal oluyor?

Her ısınma yönteminin avantajları olduğu gibi dezavantajları da bulunuyor.

Atina Devlet Haber Ajansına konuşan 4myhouse.gr sitesinin sahibi elektrik mühendisi Anastasios Giovas “Mazotun (gaz) avantajlarından biri duvarları ısıtması ve ev sakinleri için en sağlıklı ısınma yolu olması. Ancak yüksek maliyeti ve kaloriferin evde kapladığı alan dezavantajları arasında yer alıyor” diyor.

Klimayla ilgili olarak ise sadece bir odayı ısıtmak için kullanma avantajı olduğunu anlatan Giovas içerideki havaya kurutmasının ise önemli dezavantajı olduğunu kaydediyor.

Şömine ve bir bağlamda sobalarla ilgili olarak ise Giovas “Oluşturduğu romantik atmosfer dışında sadece bulunduğu yerin yakınını ısıtması ve çevreyi kirletmesi dezavantajları arasında yer alıyor” değerlendirmesini yapıyor.

120 metrekarelik bir evin ısınmasına kaç para harcanıyor?

120 metrekarelik bir evin iyi bir şekilde ısınması için 17.000 kaloriye ihtiyacı olduğu ve bunun için 23.700 kwh’a ihtiyaç olduğu göz önünde bulundurarak farklı ısınma yöntemlerinin maliyetleri şöyle:

– Mazot (gaz): Kışı geçirmek için 2.213 litre mazota ihtiyaç olacak. Bu da mevcut mazot fiyatlarıyla (litresi 0,95 euro) 2.102 euro maliyet anlamına geliyor.

– Doğalgaz: Mevcut fiyatı kwh başına 0,056 olduğu göz önünde bulundurulduğunda 23.700 kwh için 1.327 euro ödenmesi gerekiyor.

– Klima: Bir klimanın (inverter olduğunu var sayıyoruz) 23.700 kwh’lık bir verim sağlaması için 1.217 euro harcanması gerekiyor.

– Isı pompası: Elektrikle dolan ısı pompaları için de yine yıllık 1.501 euro parayı gözden çıkarmak gerekiyor

– Enerjik şömine: İstenilen verimin alınması için yaklaşık 7 ton oduna ihtiyaç var. Odunun tonu 150 euro’dan satıldığına göre yıllık ısınma maliyeti 1.053 euro.

– Klasik şömine: Enerjik şömineye göre 3 kat daha düşük verimi olan klasik şöminelerle ısınmak için ise 3.159 euro ödenmesi gerekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et