Dünyanın en uzun yaşayanlarının olduğu Yunan İkaria adasının sırrı ne? - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın en uzun yaşayanlarının olduğu Yunan İkaria adasının sırrı ne?

Dünyanın en uzun yaşayanlarının olduğu Yunan İkaria adasının sırrı ne?

Yunanistan’ın İkarya adasını ziyaret eden BBC muhabiri ada sakinleriyle görüşerek adada yaşayanların uzun yaşamının sırları hakkında bilgi edinmeye çalıştı.

105 yaşındaki İoannai Proiou ile görüşen BBC muhabiri Mariza Tegianta “Yaşlı kadın yaptığı çanta ve elbiseleri yaklaşık 300 kişinin yaşadığı Hristo Rahon köyünde satmaya çalışıyor. Çalışırken elleri ritmik bir şekilde hareket ediyor ve bana bu yaşına rağmen yaptığı şeyi ne kadar çok sevdiğini söylüyor” diye yazıyor.

105 yaşındaki asırlık çınar “Hayatta istediğin şeyi tutkuyla yap” öğüdüne yer vererek küçük yaşta dul kaldığını ancak yaptığı işe tutunarak hayata devam etme gücünü bulduğunu söylüyor.

Bu adada gürültünün olmadığını ve huzur olduğunu yazan BBC “ada sakinleri kahvelerini keyifle içiyor, dükkân sahipleri belirli bir çalışma saati olmadan dükkânlarını açık kapıyorlar. Birçok mağazada ise eşi benzeri olmayan bir fiyatlandırma sistemi var: Müşteriler istediğini alıyor ve bunun karşılığında tezgâha para bırakıyorlar.

Dünyanın en uzun yaşayanlarının olduğu Yunan İkaria adasının sırrı ne?

İkarya diğer adalardan farklı ve dünyadaki dört beş adayla birlikte ada sakinlerinin uzun yaşadığı bölgeler arasında yer alıyor. Ada nüfusunun üçte biri 90 yılın üzerinde yaşıyor.

Uzun yaşamlarının arkasında sağlıklı beslenme ve faal yaşam tarzı saklı. Azınlıkça’daki habere göre uzmanlar ise adadaki ailelerin aralarındaki sıkı bağların da önemli rol oynadığını düşünüyor.

İkaryalılar komşularıyla da iyi geçiniyor, yaşlılar topluma hizmetlerini sunuyor, dedeler işletmelere yardımcı oluyor veya torunlarını büyütüyor.

Emekli doktor Hristodoulos Ksenakis BBC’ye ada sakinlerinin stresten kurtulmak için buldukları bir yöntemle ilgili başka bir teorinin de olduğunu söyledi. 81 yaşında olan ve ada sakinlerine göre genç sayılan emekli doktora göre adadaki uzun yaşamın sırrı adadaki herkesin bir amaç için yaşaması ve o amacı merakla yerine getirmek için yaşamasında saklı. Ayrıca İkaryalıların hiçbir şekilde zaman kaygısı yok ve hiçbir zaman randevulaşmıyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et