Köpekler Neden Araba Lastiklerine İşer? - Azınlıkça
Yaşam

Köpekler Neden Araba Lastiklerine İşer?

Birçok köpek sahibi, köpeklerinin neden araba lastiklerine işediğini merak etmektedir.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

Bu davranış, özellikle erkek köpeklerde görülüyor ve genellikle bedensel olgunluğa ulaşan 6-9 aylık köpekler tarafından yapılıyor.

Ancak, köpeklerdeki bu alışkanlık rastgele bir davranış değil, biyolojik ve davranışsal nedenlere dayanıyor.

Köpeğinizin birçok farklı yüzeye çişini yapmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Bu davranışla söylemek istediği ilk şey şudur: “Ben buradaydım”. Köpekler bölgelerini işaretlemek için idrar yaparlar ve lastikler harika bir işaretleme noktasıdır.

İdrar diğer köpeklere birçok bilgi “iletir”. Yani bir köpek başka bir köpeğin işaretinden çok şey öğrenebilir. Diğerinin cinsiyetini ve kısırlaştırılıp kısırlaştırılmadığını anlayabilir. Ayrıca bir dişinin kızgınlık döneminde olup olmadığını da anlayabilir.

Başka bir deyişle, lastik bir koku büfesidir ve köpeğiniz sadece duyusal bir partiye katılmaktadır.

Köpekler, diğer hayvanlar gibi, insanlarda olmayan bir şeye sahiptir: ağzın hemen üstündeki burun boşluğunda bulunan vomeronazal organ veya Jacobson organı. Bu özel organ tek bir amaç için vardır: Köpeğinizin diğer köpekler tarafından salınan feromonları (küçük miktarlardaki kimyasalları tespit etme) algılamasına yardımcı olur.

Öte yandan köpekler, direkler, yangın muslukları ve lastik tekerlekler gibi dikey olan şeylerin üzerine işemeyi tercih ederler. Köpekler dikey bir nesneye işediklerinde, yere göre çok daha iyi olan burun hizasında iz bırakırlar. Bu şekilde iz bırakmak birçok şeyi ifade eder. Dikey bir nesne ayrıca kokuyu yere göre daha uzun süre tutacaktır. Çimlerdeki bir idrar birikintisi, lastik gibi dikey bir nesneden daha hızlı kaybolacaktır.

Köpekler, idrar yaparak bölgelerini işaretler ve diğer köpeklere çeşitli bilgiler “iletir”. Ayrıca, köpeklerin ağızlarının hemen üstündeki burun boşluğunda bulunan vomeronazal organ veya Jacobson organı sayesinde diğer köpeklerin feromonlarını algılayabilirler.

Köpeklerin bu davranışını engellemek için çeşitli yöntemler de bulunmaktadır. Eğitim sırasında ödüller kullanılabilir ve köpeğin dikkati dağıtılabilir. Köpeğinizi asla cezalandırmamanız, anksiyete geliştirmesini ve ileride olumsuz davranışlar sergilemesini önler.

Köpeklerin araba lastiklerine işemesi nasıl engellenir?

Çoğu insan için, ara sıra lastiklere işeyen bir köpeğe sahip olmak dünyadaki en kötü şey değildir. Ancak, her arabanın üzerine işemek için dururlarsa veya en sevdikleri lastiklerin üzerinde böyle bir şey olmasını kesinlikle istemeyen bir komşuları varsa, bu bir sorun haline gelebilir.

Eğitimli bir köpek dışarıda işemenin sorun olmadığını, evin içinde işemenin ise sorun olduğunu bilir. Dışarıda işemeye izin verilen yerlere sınır koymak zor olabilir, ancak imkansız değildir.

Ona sevdiği bir ödül verin (gerçekten sevdiği veya çok sık almadığı bir ödül) böylece motive olur ve önündeki lastikleri hedef almaz.

Bir araba lastiğinin yanından geçtiğinizde, ödülü kullanarak dikkatini size doğru çevirin. Ve ona söylemek için “bırak” gibi kısa ve öz bir işaret seçin.

Köpeğinizin bir araba lastiğine baktığını fark ettiğinizde, “bırak” deyin veya köpeğiniz arkasına baktığında “evet” deyin. Sonra ona ödülü verin. Alışana kadar bunu tekrarlamaya devam edin.

Köpeği asla cezalandırmayın

Köpeğiniz araba lastiklerine işediğinde onu asla cezalandırmayın. Neden cezalandırıldığını anlamayacaktır. Ve cezalandırma gelecekte kötü sonuçlar doğurur çünkü köpekler anksiyete geliştirir ve buna göre davranır.

Başka bir açıdan bakın: Araba lastiklerinizin sevgili köpeğiniz için bir bilgi ve eğlence hazinesi olduğunu bilerek mutlu olabilirsiniz. Ve bazen lastiklerin üzerine işemediğini, sadece onları kokladığını görüyorsunuz. Onu rahatsız etmeyin. O sırada kokuları dikkatlice analiz ettiği için konsantre oluyor.

Son olarak, köpeklerin bu tür davranışları, onların duyusal dünyasının bir parçasıdır. Eğer köpeğiniz araba lastiklerini kokluyorsa, onu rahatsız etmeyin; çünkü o sırada kendi duyusal dünyasında bir keşif yapıyor olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Çöplüğünde 600'den Fazla Sokak Köpeğinin Yaşam Mücadelesi Ulusal Çapta Tepki Topladı

Yunanistan, İskeçe’deki çöplükte yaşanan trajik durumla sarsılıyor. Sokak hayvanlarına yönelik ihmalin detayları, Adespotoulia Xanthi adlı hayvansever örgütünün yayınladığı görüntülerle gözler önüne serildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yassıköy'ün Sevimli Dostu 'Kurt' Kayıp!

Yassıköy Belediyesi’ne ait sevilen köpek ‘Kurt’, son 10 gündür kayıp. Sakin mizacı ve insanlarla olan yakın ilişkisiyle tanınan ‘Kurt’, Yassıköy sakinlerinin de sevgilisi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yuvacılı'da Kaybolan Anne Köpek ve Yavruları İçin Yardım Çağrısı

Yaklaşık bir buçuk ay önce Yuvacılı’da, bir kirazlığın ortasındaki tarlada, acil doğum yapan bir anne köpek ve altı yavrusunun hikayesi hayvanseverlerin ve yerel topluluğun dikkatini çekti. Hayvansever gönüllü Erdal Deko, olayı ve sonrasında yaşananları aktardı.
Devamını oku...