Kedi Sahipleri Köpek Sahiplerine Göre Daha Duygusal - Azınlıkça
Yaşam

Kedi Sahipleri Köpek Sahiplerine Göre Daha Duygusal

Washington Eyalet Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, kedi sahiplerinin köpek sahiplerine göre daha duygusal olduklarını ortaya koyuyor.

Tahmini okuma süresi 2 dakika

2022 yılında Anthrozoös dergisinde yayımlanan çalışma, üniversite kampüsündeki öğrenci ve çalışanları kapsıyor.

Çalışma, evcil hayvanlarımızın -özellikle köpeklerin- stresi azalttığına dair genel bir kabul olmasına rağmen, kedilerin de bu konuda oldukça etkili olduğunu belirtiyor. Dahası, araştırma kedi sahiplerinin, duygusallığı ölçen bir ölçekte daha yüksek puan aldıklarını gösteriyor.

Araştırmacılar, katılımcılardan yaş, cinsiyet kimliği, üniversitedeki statüleri gibi demografik bilgiler topladılar. Ayrıca, katılımcılara hayvanlara olan ilgi ve alerjileri hakkında da sorular yönelttiler. Araştırmada, Büyük 5 ya da 5 faktör modeli adı verilen bir teori kullanıldı. Bu teori, vicdanlılık, merhamet, dışa dönüklük, nevrotiklik ve açıklık gibi beş temel kişilik özelliğini tanımlıyor.

Sonuçlara göre, kedi sahipleri genellikle daha duygusal ve hassas bireyler. Ayrıca, kadın katılımcılar ve duygusal olarak kendilerini tanımlayan kedi sahipleri, köpeklerle yapılan araştırmalara göre kedilerle yapılanlara daha fazla ilgi gösteriyor.

Çalışmanın eş yazarı Patricia Pendry, “Duygusal bireylerin hayvanlarla daha güçlü bağlar kurabilecekleri düşünüldüğünde, bu sonuçlar oldukça mantıklı,” diyor.

Bu araştırma, kedi sahiplerinin genellikle daha duygusal olduğunu onaylayarak, gelecekte kediler üzerine daha fazla çalışma yapılması için kapı aralıyor. Teksas Üniversitesi’nde yapılan başka bir çalışma da, kedi sahiplerinin daha hassas, duygusal ve yaratıcı, köpek sahiplerinin ise daha sosyal ve dışa dönük olduğunu doğruluyor.

Bu bulgular, insanlar ve evcil hayvanlar arasındaki karmaşık ilişkiyi anlama konusunda yeni bir boyut ekliyor. Ayrıca, evcil hayvan sahiplerinin karakteristik özelliklerini anlamada yol gösterici olabilecek önemli veriler sunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Çöplüğünde 600'den Fazla Sokak Köpeğinin Yaşam Mücadelesi Ulusal Çapta Tepki Topladı

Yunanistan, İskeçe’deki çöplükte yaşanan trajik durumla sarsılıyor. Sokak hayvanlarına yönelik ihmalin detayları, Adespotoulia Xanthi adlı hayvansever örgütünün yayınladığı görüntülerle gözler önüne serildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da 2 Kediye Yönelik Vahşetin Cezası 8 Yıl Hapis

Yunanistan’ın başkent Atina’daki Votaniko semtinde, iki kediyi acımasızca öldüren 33 yaşındaki genç adam, yeni Ceza Kanunu’nun getirdiği ağırlaştırılmış hükümler çerçevesinde, şartlı tahliye olmaksızın 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yassıköy'ün Sevimli Dostu 'Kurt' Kayıp!

Yassıköy Belediyesi’ne ait sevilen köpek ‘Kurt’, son 10 gündür kayıp. Sakin mizacı ve insanlarla olan yakın ilişkisiyle tanınan ‘Kurt’, Yassıköy sakinlerinin de sevgilisi.
Devamını oku...