Kalp krizinden önceki gün görülen uyarı semptomları neler? - Azınlıkça
Yaşam

Kalp krizinden önceki gün görülen uyarı semptomları neler?

Kalp krizi, kalp kasının kan akışının aniden kesilmesi sonucu oluşan bir acil durumdur. Kalp krizi, kalp kasının hasar görmesine ve hatta ölüme neden olabilir.

Kalp krizi her zaman ani ve şiddetli göğüs ağrısıyla başlamaz. Bazı durumlarda, kalp krizinden önce birkaç gün boyunca uyarı semptomları görülebilir. Bu uyarı semptomları, kalp krizi riski altındaki kişiler için önemli bir işaret olabilir.

Yeni bir araştırma, kalp krizinin bir gün önce sinyal verebileceğini ortaya koydu.

ABD’nin Los Angeles kentindeki Smidt Kalp Enstitüsü’nden araştırmacılara göre, kalp hastalarının yüzde 50’sinde yaklaşan kriz bir gün öncesinden belirgin işaretler sayesinde tespit edilebilir.

Hakemli bilimsel dergi Lancet Digital Health’te yayımlanan bulgular, krizden önce kadınlarda nefes darlığı, erkeklerde ise göğüs ağrısının görüldüğünü ortaya koydu.

Her iki cinsiyette de görülen ama diğerleri kadar yaygın olmayan uyarı işaretleri arasında nöbet benzeri olaylar ve anormal terleme yer alıyor.

Araştırmacılar, bu işaretleri anlamanın yüzde 90 oranında ölümcül olan ani kalp krizlerini önlemede doktor ve hastalara yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Araştırma ekibine liderlik eden Summet Chugh, “911’i araması gereken kişiler için uyarı semptomlarından yararlanmak, erken müdahaleye ve ölümün önlenmesine yol açabilir” diye konuştu:

Bulgularımız ani kalp krizlerinden kaynaklı ölümünün önlenmesinde yeni bir paradigmaya yol açabilir.

Chugh’un ve ekibi, yaşları 18 ve 85 arasında değişen hastaları kapsayan iki ayrı çalışmanın verilerini inceledi. Söz konusu çalışmalardaki hastalar ani kalp durması geçirmiş kişilerdi. Bu yüzden hastalarda krizden önce gösterdikleri semptomlara bakıldı.

Araştırma ekibi iki grubu kıyaslamak için benzer uyarı işaretleri gösteren ama kalp krizi geçirmeyen insanları da inceledi.

Bunun sonucunda, cinsiyete dayalı gibi görünen uyarı işaretlerinin kalp hastalarının yarısında krizden bir gün önce ortaya çıktığı görüldü.

Araştırma makalesinde, “Uyarı semptomları, yakın zamanda meydana gelebilecek ani kalp durmasının tahmin edilebilmesi için ümit verici” ifadeleri yer aldı:

Ancak tahmin yeteneğini en üst düzeye çıkarmak için yeni özelliklerle güçlendirilmesi gerekebilir.

Independent Türkçe, Futurism, Cedars Sinai

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kalp Sağlığını Koruma Yöntemleri: Bol Su ve Sıvı Tüketiminden Güneşten Korunmaya...

Kalp, insan vücudunun en önemli organlarından biridir. Vücudun kan dolaşımını sağlayan kalp, vücudun tüm hücrelerine oksijen ve besin maddelerini taşıyan kanın pompalanmasından sorumludur.
Devamını oku...
Yaşam

Kalbinizin düzgün çalışmadığını gösteren işaretler neler?

Yaşam tarzınızda yapmış olduğunuz bir takım yanlışlar kalbinizin düzgün bir şekilde çalışmasına engel olabilir.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Araştırma: Yunanlılar en çok neden ölüyor?

Koronavirüs pandemisi, azalan ve yaşlanan Yunan nüfusundaki ölümlerin sayısı ve nedenleri hakkındaki tartışmayı yeniden ön plana çıkardı.
Devamını oku...