Otobanda hız sınırı olan 130 kilometre hızla giderken, size sinyal yaparlarsa yol verecek misiniz? - Azınlıkça
Yaşam

Otobanda hız sınırı olan 130 kilometre hızla giderken, size sinyal yaparlarsa yol verecek misiniz?

Birçok sürücü otoyolun sol şeridinde hızla hareket eder ve önlerindeki sürücülere onları geçmek için ışıklarıyla işaret verir.

Ancak öndeki sürücü zaten 130 km/s hızla hareket ettiğinde, yani Yunan otoyollarının maksimum hız sınırında olduğunda ne olur?

Daha hızlı sürücünün, maksimum yasal hızdan memnun olması mı gerek, geçiş talep etme hakkı var mı?

Karayolu Trafik Kanunu’nun 29. Maddesi, sol şeridin binek araçlar veya motosikletler tarafından sollama şeridi olarak kullanıldığını ve diğer şeritler trafik sıkışıklığı altında olduğu sürece trafik şeridi haline geldiğini belirtir, ancak hız sınırı konusu burada ortaya çıkar. Peki durum tam olarak nedir?

Otoyolda seyahat eden sürücüler, sollamak için sol şeride girmeli ve ardından, elbette bu şerit boşsa, öncelik vererek sağa dönmelidir.

Yani arkadan yaklaşan kişi, 130 km/s üzerinde hızla gitse bile, güvenli bir şekilde geçmek zorundadır. Tabii ki, bu kanunen yasa dışıdır ve hız cezası gerektirir, ancak o anda örneğin sağlık nedenleriyle acelesi olabilir.

Diğer araçlar arka arkaya hareket etse bile geçmek için ışıkları defalarca ‘oynatan’ (sinyal yapan) kişiler, yol güvenliğini açıkça umursamıyorlar.

Klasik ‘hızlı’ sürücüler, aşırı hız ve tehlikeli araç kullanmanın cezaları ağır olsa da, ne yazık ki istedikleri şekilde araç sürmeye devam ediyor.

Orada eğitim, sürüş kültürü ve bireysel sorumluluk söz konusu. Millet olarak eksik kaldığımız üç şey.

Peki, birisi ‘sinyal’ yaparsa ne yapmalıyız?

Yunanistan’da sorumsuzluğa bağımlı hale geldik ve sorumlu tutulmanın demokratik olmadığını düşünüyoruz, yolda soğukkanlılığınızı koruyun ve güvenli bir şekilde sürmeye çalışın.

Bu nedenle, diğer şeritler sıkışık olsa bile, aynalarınıza yaklaşan bir hız sürücüsünü hissederseniz ışıklarınızı yakın ve sağa dönme niyetinizi gösterin.

Yolunu kapatmaya çalışmayın, çünkü o zaman sizi korkutmak ve dolayısıyla sizi ve diğer yol kullanıcılarını tehlikeye atmak için arkadan ‘sıkışması’ çok muhtemeldir.

Bu tür sürücülerde sosyal bir vicdanın olmaması hayatın her alanında doğal karşılanır.

Kendilerini ‘korkusuz’, ‘hızlı’ ve ‘yenilmez’ hissettikleri gerçeğinden beslenirler.

Sadece polis onları durdurursa itaat ederler, ancak Trafik Polisi her kilometrede bir bilinçsiz tespit edemez.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...