Bu sabunlar sizi sivrisinekler için ‘mıknatıs’ haline getiriyor - Azınlıkça
Yaşam

Bu sabunlar sizi sivrisinekler için ‘mıknatıs’ haline getiriyor

Sivrisineklerden korunmak için kendinizi sabunla yıkamak makul bir strateji gibi görünebilir çünkü sivrisineklerin sizi koklamadıkları takdirde sizi ısıramayacakları varsayılır.

Ancak yeni bir çalışma, kendimizi sivrisineklerden korumamıza yardımcı olmak yerine, sabun kokularının, bizi daha çekici hedefler haline getirdiğini ortaya koyuyor.

Yapılan bir deneye katılan böcekler, test edilen dört popüler sabun markasından üçüyle yıkanan gönüllülerin kokusunu tercih etti ve bilim adamları, sivrisineklerin kanla beslenmedikleri zaman bitki nektarı ile şeker takviyesi yaptıkları için sabuna yönelebileceği sonucuna vardı.

Virginia Üniversitesi’nin yaptığı çalışmayı yöneten Clément Vinauger, ‘Bu çiçeksi, meyveli kokuları kullanıp vücudumuza koyduğumuz gerçeği, artık hedef olarak hem bir çiçek hem de bir insan gibi koktuğumuz anlamına geliyor’ dedi.

‘Uyanmak ve hem kahve hem de kek gibi görünen bir şeyin kokusunu almak gibi çok çekici olur’ diyen Vinauger, bununla birlikte, çalışmanın aynı zamanda sabunların ‘etkisinin’ kişiden kişiye, muhtemelen sabunlar arasındaki etkileşimler ve her kişinin benzersiz koku profili nedeniyle değiştiğini de belirtiyor.

‘Yıkanmadığı zaman sivrisinekler için çok çekici olan aynı kişinin, bir sabunla sivrisinekler için daha da çekici hale gelmesi ve ardından başka bir sabunla sivrisinekler için itici hale gelmesi dikkat çekicidir.’

Bilim adamları, sabun seçiminin, neden bazı insanların sivrisinekleri çekerken diğerlerinin ısırmadan kaçmasını kısmen açıklayabileceği sonucuna vardı.

iScience dergisinde yayınlanan çalışma, yıkanmamış veya dört farklı marka sabunla (Dial, Dove, Native ve Simple Truth) yıkandıktan sonra kollarına giydikleri kumaş örneklerini gönderen dört gönüllüyü inceledi.

Dişi sivrisinekler (yalnızca dişiler kanla beslenir) tercihlerini belirtmek için kumaş örneklerinin üzerine kondu.

Dove, Dial ve Simple Truth ile yıkanmak, tüm gönüllülerin olmasa da bazılarının çekiciliğini artırırken, Native sabunla yıkamak sivrisinekleri kovma eğilimindeydi.

Hindistan cevizi yağlarının doğal bir sivrisinek caydırıcı olduğuna dair bazı kanıtlar olduğundan, Native’in nispi iticiliği hindistancevizi kokusuyla bağlantılı olabilir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Batı Nil Virüsü'nde Avrupa'nın En Riskli Ülkesi

Bu yıl Yunanistan, Avrupa’da Batı Nil virüsü kaynaklı ölümlerde Avrupa lideri konumunda. 
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalılar panayırlara ellerinde sivrisinek kovucularıyla gidiyor

Doğu Makedonya – Trakya Eyaleti yönetiminin tüm çabalarına rağmen sivrisineklerin durumu bu yıl çekilmez bir hal alıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sivrisinekler sorun olmaya devam ediyor

Düzensiz yağışlar, biyolojik ilaçlar ve aynı zamanda bölgemizin göller, nehirler ve kirli tarlalarla dolu topografyası, Doğu Makedonya ve Trakya Bölgesi’nde, özellikle kıyı veya göl kenarındaki sivrisinek kontrol çalışmalarını zorlaştırıyor.
Devamını oku...