Yunanistan Batı Nil Virüsü'nde Avrupa'nın En Riskli Ülkesi - Azınlıkça
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan Batı Nil Virüsü’nde Avrupa’nın En Riskli Ülkesi

Bu yıl Yunanistan, Avrupa’da sivrisineklerin bulaştırdığı Batı Nil Virüsü kaynaklı ölümlerde Avrupa lideri konumunda. 

Tahmini okuma süresi 3 dakika

Normalde Kasım aylarına kadar sivrisineklerin aktif olmadığı kabul edilirken, bu yıl farklı bir tablo ortaya çıkıyor. Artan iklim olayları ve nem, sivrisineklerin hayatımızı daha fazla tehdit eder hale gelmesine yol açıyor.

Son yıllarda Yunanistan’da yaşanan sel felaketleri, orman yangınları ve sıcak hava dalgaları, Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) tarafından da dikkate alınarak, hastalık taşıyan sivrisineklerin sayısında “sihirli bir artışa” yol açtığı belirtiliyor. Ancak bu uyarılar genellikle göz ardı ediliyor; çünkü son dönemlerde yaşanan trajik olaylar, halkın bu konuda bilinçlenmesini engelliyor.

Sivrisineklerle ilgili yapılan araştırmalarda, bu canlıların ortalama olarak 2-3 ay yaşadığı, en aktif oldukları sıcaklığın 26 santigrat derece olduğu ve ani hava değişikliklerinden rahatsız oldukları belirtiliyor. Yunanistan’da 13 farklı türü bulunan sivrisinekler, özellikle gölcükleri üreme alanı olarak kullanıyor.

Son yapılan bir meta-analizde, iklim değişikliğinin 375 farklı insan hastalığından 218’ini etkilediği ortaya çıktı. Bu durum, insan eliyle meydana gelen iklim değişikliğinin, sivrisinekler üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını gözler önüne seriyor.

Bu bağlamda, sivrisineklerin taşıdığı riskler konusunda bilinçlenmek ve önlem almak artık kaçınılmaz hale geliyor. Sivrisineklerin sayısının artması ve taşıdıkları hastalıklar, halk sağlığı için ciddi bir tehdit unsuru oluşturuyor.

Sivrisinekler hakkında temel gerçek neler?

Ortalama bir sivrisinek 2 ila 3 ay yaşar.
Erkekler dişilerden çok daha erken ölür. Ömürleri kısadır, ancak hastalıkları bulaştırırlar ve üremek için zaman bulurlar.
En sevdikleri sıcaklık 26 santigrat derecedir.
Yiyecek ya da su eksikliği türün devamlılığını ‘bozmaz’, sadece ani bir hava değişiminden rahatsız olurlar.
Aslında soğukkanlı canlılardır (vücut ısılarını ayarlayamazlar ve bu yüzden yaşadıkları ortamınkiyle aynıdır), ancak bu soğuk olduğunda hareketsiz kaldıkları anlamına gelmez.
Santigrat 15 derecede uyuşuk hale gelirler.
Santigrat 10 derecenin altında ‘işlevlerini’ yerine getiremezler.
Dişi sivrisinekler 10 santigrat dereceye kadar yumurtalarını ‘bırakmak’ için ihtiyaç duydukları enerjiye sahiptir.
Donmadan önce ‘kış uykusuna’ yatarlarsa (yumurtaları ilkbaharda çatlar – battıkları buzdan ‘çıktıklarında’) ilkbaharı görecek kadar yaşayabilirler – kanla beslendiklerinde, yenilenirler ve bir sonraki nesli üretirler.
Hepsi üreme alanı olarak hizmet veren su kütlelerini sever. Özellikle de gölcükleri severler. Yumurtalarını oraya bırakırlar.
Yunanistan’da 13 tür sivrisinek vardır.
Baskın olanının adı Culex pipiens’tir. Alacakaranlıktan şafağa kadar aktiftir.
Kendi gözlerinizle görebildiğiniz kadarıyla, gün boyunca aktif olan türlerle birlikte yaşıyoruz.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dünyanın En Kısa 5 Uçuşu: Aralarında Yunanistan Var

En kısa uçuşlar arasında yer alan Yunanistan’daki Karpathos ile Kasos arasındaki uçuş, Ege’nin turkuaz suları üzerinden geçerek sizi büyüleyecek.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Avrupa Parlamentosu Seçimleri Yaklaşırken Anket Sonuçları Yayınlandı

Yunanistan’da Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmaları, siyasi partiler arasındaki rekabetin son durumunu gözler önüne serdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...