Antibiyotik ilacını almayı unuttuğumda ne yapmalıyım? - Azınlıkça
Yaşam

Antibiyotik ilacını almayı unuttuğumda ne yapmalıyım?

Antibiyotik ilacı kullanımında en önemli konulardan biri tam saatinde ilacınızı almaktır. Tedavi tamalanmadan antibiyotiği bırakmak da yapılan hatalardan biri.

Uzmanlar antibiyotik ilacınızı almayı unuttuğunuzu fark eder etmez, düzenli bir doz alın (asla ve asla iki katına çıkmayın!) ve ardından dozlarınızın zamanlamasını yeniden ayarlayın diyor.

Yani antibiyotik ilacınızı her gün sabah saat 8’de almanız gerekiyorsa, ancak öğle saat 2’ye kadar alamadıysanız, her gün o saatte almaya geçin. Tedavinizin sonunu biraz uzatın ve sonunda kaçırılan dozu alın. Kısaca bir doz antibiyotik deyip geçmeyin.

İnsanlar onları antibiyotik ilaçların kendilerini hastalıklardan kurtaracağı düşüncesine meyillidirler, öyle ki, aile hekimlerine ihtiyaç duymadıkları halde reçetelerine antibiyotik eklemesi için baskı yaparlar. Ancak bir kez reçeteye yazıldığında, tüm ilaçları belirtildiği gibi almayı çoğu kişi ihmal ediyor.

Örneğin, hapınızı her gün sabah saat 8’de almanız gerekiyorsa, ancak saat 2’ye kadar alamadıysanız, her gün o saatte almaya geçin. Tedavinizin sonunu biraz uzatın ve sonunda kaçırılan dozu alın.

ANTİBİYOTİK ALMAYI UNUTURSAM NE YAPMALIYIM?

Yapılan çoğu araştırma, hastaların yarısından fazlasının son antibiyotik kürlerinin tüm dozlarını tamamlamadıklarını gösteriyor.

Doktorlar, hastaların tüm ilaçlarını almamalarının, onları antibiyotiğe dirençli bir enfeksiyon geliştirme riskine sokmasına dikkat etmelerine karşı uyarıyorlar. Rejimi takip etmeyen çoğu kişi, buna dikkat etmediğini söyledi.

Ancak, o insanlardan biri olmadığınızı ve aslında yönergeleri takip etmeyi planladığınızı varsayalım.

Peki bir doz antibiyotik almayı unutursanız ne olur?

Bir doz antibiyotiğin atlanması, kan dolaşımındaki ilaç seviyesinin düşmesine izin verir, bu yine de iyileşmenizi sağlayabilir. Fakat mikropların antibiyotiğe bağışıklık geliştirme şansını da arttıracaksınız.

İyi haber şu ki, sadece bir dozu kaçırırsanız, tıbbi uzmanlar muhtemelen çok fazla zarar görmeyeceğinizi söylüyor. Hatanızın farkına varır varmaz, düzenli bir doz alın (Asla ve asla iki katına çıkmayın!) ve ardından dozlarınızın zamanlamasını ayarlayın.

Örneğin, hapınızı her gün sabah saat 8’de almanız gerekiyorsa, ancak saat 2’ye kadar alamadıysanız, her gün o saatte almaya geçin. Tedavinizin sonunu biraz uzatın ve sonunda kaçırılan dozu alın. Kısaca bir doz antibiyotik deyip geçmeyin.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Antibiyotikler bağırsaktaki faydalı bakterileri yok ediyor

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Ancak, antibiyotikler sadece patojen bakterileri değil, aynı zamanda bağırsaktaki faydalı bakterileri de hedef alabilir. Bu, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Devamını oku...
Yaşam

Antibiyotik yerine geçen 11 gıda

Antibiyotik kullanmadan da bağışıklık sisteminizi güçlendirebilmemiz mümkün.
Devamını oku...
Yaşam

Antibiyotik kullananların dikkatine: Bu besinlerden uzak durmalısınız

İyileşmek için kullandığınız ilaçların özellikle antibiyotiklerin yanında aldığınız takviyelerin ilaçların etkisini azaltabileceğini biliyor muydunuz?
Devamını oku...