Bilim insanları köpek dışkısının tabiata zararını araştırdı - Azınlıkça
Yaşam

Bilim insanları köpek dışkısının tabiata zararını araştırdı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırmalar köpek dışkısının içerdiği azot ve fosfor nedeniyle doğa koruma alanlarındaki biyoçeşittliğe zararlı olduğunu gösteriyor.

Belçika‘da yapılan yeni bir çalışma, toplanmayan köpek dışkısının doğa koruma alanlarındaki biyoçeşitliliğe zarar verdiğini ortaya koyuyor.

Gent Üniversitesi’nden araştırmacılar köpek dışkısı ve idrarının Gent şehri yakınındaki bir doğa koruma alanına her yıl hektar başına ortalama 11 kilogram azot ve 5 kilogram fosfor eklediğini tespit etti.

Avrupa çapında fosil yakıtlardan ve tarımcılıkla salınan toplam azot miktarının hektar başına 5 ila 25 kilogram olduğu göz önüne alındığında durumun ciddiyeti açığa çıkıyor.

Ecological Solutions and Evidence adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın baş yazarı Prof Dr. Pieter De Frenne, bu durumu şaşkınlıkla tespit ettiklerini belirterek “Tarım, sanayi ve trafikten çıkan atmosferik azot haklı olarak dikkat çekiyor ancak bu bağlamda köpekleri tamamen gözardı ediyoruz” dedi.

Köpek dışkısının koyun dışkısı gibi bir doğal gübre olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak azot yalnızca ısırgan otu gibi besin talep eden sınırlı sayıda bitkinin gelişimine yardımcı oluyor ve bu türlerin daha nadir türlere göre üstün gelmesi biyoçeşitliliği azaltıyor.

“Birçok doğa koruma alanındaki çalışmalar doğrudan topraktaki besin değerini düşürerek bitki ve hayvan biyoçeşitliliğini artırmaya yönelik” diyen Prof. De Frenne, bulgularına göre doğa koruma alanlarında köpek atıklarının gözardı edilmesinin bu alanları iyileştirme hedeflerinin gecikmesine neden olabileceğine işaret ediyor.

Bu nedenle araştırmacılar, az besinli ekosistemlerin yönetimlerinin köpeklerinin dışkısını temizleyerek “negatif gübreleme” konusunda eğitilmelerini tavsiye ediyor.

Araştırmacılar ayrıca köpeklerin tasmalı gezdirilmesinin bu tür alanlarda olan zararı engellediğini de vurguluyor. Ancak bu noktada yalnızca yürüyüşe açık patikaların kenarında köpek dışkısının biriktiği uyarısında bulunuyor.

Bütün köpeklerin atıklarının toplandığı ve tasma ile gezdirildiği varsayıldığında gübrelemede azotu yüzde 56, fosforu ise yüzde 97 oranında azaltmak mümkün. Bunun neden fosfor atımının neredeyse tamamı dışkıdan gelirken, dışkı ve idrarla eşit oranda azot atılmasından kaynaklanıyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Çöplüğünde 600'den Fazla Sokak Köpeğinin Yaşam Mücadelesi Ulusal Çapta Tepki Topladı

Yunanistan, İskeçe’deki çöplükte yaşanan trajik durumla sarsılıyor. Sokak hayvanlarına yönelik ihmalin detayları, Adespotoulia Xanthi adlı hayvansever örgütünün yayınladığı görüntülerle gözler önüne serildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yassıköy'ün Sevimli Dostu 'Kurt' Kayıp!

Yassıköy Belediyesi’ne ait sevilen köpek ‘Kurt’, son 10 gündür kayıp. Sakin mizacı ve insanlarla olan yakın ilişkisiyle tanınan ‘Kurt’, Yassıköy sakinlerinin de sevgilisi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yuvacılı'da Kaybolan Anne Köpek ve Yavruları İçin Yardım Çağrısı

Yaklaşık bir buçuk ay önce Yuvacılı’da, bir kirazlığın ortasındaki tarlada, acil doğum yapan bir anne köpek ve altı yavrusunun hikayesi hayvanseverlerin ve yerel topluluğun dikkatini çekti. Hayvansever gönüllü Erdal Deko, olayı ve sonrasında yaşananları aktardı.
Devamını oku...