AIDS'e karşı mRNA aşısı insan üzerinde denenmeye başladı - Azınlıkça
Yaşam

AIDS’e karşı mRNA aşısı insan üzerinde denenmeye başladı

AIDS’e karşı üretilen aşının amacı, hastalığına neden olan HIV virüsü varyantlarına karşı belirli bir antikor türünün (bnAb) vücutta üretimini sağlamak.

Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna ile Uluslararası AIDS Aşısı Girişimi, yaptıkları duyuruda, AIDS’e karşı mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının insan üzerindeki denemelerine başladıklarını açıkladı.

Faz1 çalışmasının, Amerika Birleşik Devletleri’nde HIV-negatif olan 56 sağlıklı yetişkin üzerinde gerçekleşeceği belirtildi.

On yıllardır süren araştırmalara rağmen bilim insanları, her yıl binlerce insanı öldüren AIDS hastalığına karşı henüz bir aşı geliştirmeyi başaramadı. Ancak rekor sürede geliştirilen Covid-19 aşısında kullanılan mRNA teknolojisi, umutları artırdı.

Moderna şirketinin test ettiği aşının amacı, AIDS hastalığına neden HIV virüsü varyantlarına karşı belirli bir antikor türünün (bnAb) üretimini sağlamak. Aşı, bağışıklık sistemimizin bir parçası olan B hücrelerini bu antikorları üretmeleri için eğitmeyi amaçlıyor.

Klinik deneyler, bağışıklık tepkisini tetikleyebilen iki ayrı immünojen enjeksiyonunu test edecek.

Deneylerde mRNA teknolojisini kullanan Moderna, klinik çalışmalarla ilgili açıklamasında, geliştirilen aşının ilk amacının ‘bnAb’ antikor üretimi olduğunu ve bunun ilk adımı teşkil ettiğini kaydetti.

Klinik çalışmalara öncülük eden David Diemert, bu yolda bağışıklık sistemine ‘yardımcı olmak’ için başka immünojenlere de ihtiyaç duyulacağını belirterek, bu ‘güçlendirme kombinasyonu’nun HIV aşısı rejimi için kilit unsur olabileceği görüşünde.

Testlerde kulanılan immünojenler, Bill & Melinda Gates Vakfı ile ABD Ulusal Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü (NIAD) desteğiyle, Moderna ve Scripps Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirildi.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Hollanda'da AIDS hastalığına yol açan yeni bir varyant görüldü: Daha zararlı ve daha bulaşıcı

Hollanda’da AIDS hastalığına yol açan HIV virüsünün daha zararlı ve 5 buçuk kata kadar daha bulaşıcı bir varyantının tespit edildiği açıklandı.
Devamını oku...
Yaşam

Biontech ve Moderna, Omikron varyantına karşı çalışmalara başladı

Yeni keşfedilen Omikron varyantı dünya genelinde ek önlemler alınmasına neden olurken koronavirüse karşı aşı üreten Biontech ve Moderna şirketleri yeni ortaya çıkan Omikron varyantına karşı ayrı bir aşının gerekli olup olmadığını ortaya çıkaracak çalışmalara başladıklarını açıkladılar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Virüs onlara yaradı: Pfizer, BioNTech ve Moderna saniyede 1000 dolar kazanıyorlar

Koronavirüs aşıları, Pfizer, BioNTech ve Moderna şirketlerinin kârlarına kâr katmasına neden olmuş vaziyette.
Devamını oku...