Omikron’u tespit eden ilk doktor konuştu: Koku ya da tat alma hissi gitmiyor ancak... - Azınlıkça
Yaşam

Omikron’u tespit eden ilk doktor konuştu: Koku ya da tat alma hissi gitmiyor ancak…

Tam bitiyor diye umutlandığımız bir dönemde küresel koronavirüs Kovid-19 salgını yeni mutasyon ve varyantlarla hız kazandı. Ülkeler bir bir kapanma ve yasak kararları alıyor.

Güney Afrika’da tespit edildikten sonra başta Nu varyantı denilen fakat Dünya Sağlık Örgütü tarafından Omikron varyantı olarak adlandırılan koronavirüs varyantı ile ilgili Güney Afrikalı bilim insanı ve doktor Angelique Coetzee açıklama yaptı.

Güney Afrika Doktorlar Birliği’nin başkanı olan ve 30 yıldır hekimlik yapan Dr. Angelique Coetzee, yeni varyantı tespit eden ve bu konuda uyarıda bulunan ilk doktor olarak tarihe geçti. Uzmanları ve yetkilileri bu konuda  uyaran Dr. Coetzee, ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen Omikron varyantı ile ilgili konuştu.

Varyantı ilk tespit eden isimlerin başında gelen bilim insanı, hastalığın getirdiği semptomları ve etkilerini kamuoyuna açıkladı. İngiliz basınına konuşan Güney Afrikalı doktor, semptomların diğer varyantlarda görülenlerden farklı olduğunu söyledi. Dr. Coetzee, “Semptomlar olağandışı fakat hafif geçiyor. Fakat varyant aşı olmayanları ve yaşlıları çok etkileyebilir” ifadelerini kullandı.

18 Kasım’da aşırı yorgunluk gösteren ve  diğer semptomları da gösteren dört kişilik bir aileye baktıktan sonra Güney Afrika Aşı Danışma Komitesi’ne bilgi veren Coetzee, “Semptomları daha önce tedavi ettiğim hastalardan çok farklıydı ve daha hafif geçiyordu. Aşırı yorgunluk ve halsizlikleri vardı” dedi. Şu ana kadar test sonuçları pozitif çıkan yaklaşık 20 hastası olduğunu dile getiren Coetzee, “Bunların çoğu genç erkekler. Hastaların yarısı aşı olmayanlar ve Omikron hastalarının hiçbiri koku ya da tat alma hissini yitirmedi” cevabını verdi.

Coetzee, “Omikron varyantı hastalarında bir ya da iki gün kas ağrısı ve yorgunluk gibi semptomlar oluyor. Hafif bir öksürük olabiliyor, fakat bu hastalarda tat ve koku kaybı bulunmuyor” yorumunda bulundu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

EODY Başkanı Zautis: Ölümler azalacak, Omikron ağır duruma son verecek

Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) Başkanı Theoklis Zautis, koronavirüs pandemisinde yeni bir aşamaya geçtiğimizi söyledi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Sariyannis: Şubat sonu günlük vaka sayısı 30 bini aşacak

Selanik Aristotelio Üniversitesi profesörlerinden Dimosthenis Sariyannis, Şubat ayında koronavirüs vakalarında artış olacağını kaydederken, vatandaşlara aşılanma çağrısı yaptı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Omikron yerini ‘Stealth Omikron’a bırakıyor: Yeni tür daha ‘görünmez’

Yunanistan’da geçtiğimiz günlerde başkent Atina’nın Eleftherios Venizelos Havalimanı’nda 2 yolcuda ‘Omikron 2’ vakasına rastlanmıştı.
Devamını oku...