Nesli tükenen inek cinsini sakladıkları spermle hayata döndürdüler - Azınlıkça
Yaşam

Nesli tükenen inek cinsini sakladıkları spermle hayata döndürdüler

İskoçya’da bir çiftçi 60 yıllık donmuş sperm ile soyu tükenmiş bir inek türünü yeniden dünyaya getirdi. İneğe BoJo adı verildi.

Dünyada nesli tükenen bir inek türü, 60 yıldır dondurularak saklanan sperm sayesinde yeninde hayat buldu.

Bütün hikaye Geordie ve Julia Soutar adlı iki çiftçinin, İskoçya’nın Forfar Kasabası’ndaki kırsal çiftliklerinde dünya çapında bir genetik projesi yürütmesiyle başladı. Çiftliklerindeki hayvanların arasında ithal kan bağı olmayan yalnızca 20 inek kalınca, safkana sahip inek üretmek için çalışmalara başlamışlar.

O zamanlarda çiftliklerinde bulunan hayvanların çoğu yaşlı ve Kuzey Amerika boğalarının buzağılarından oluşuyormuş. Bu sebeple başka ırklara sahip inekleri toplamaya başlayıp, bazı eski menileri tedarik ederek sürece başlamışlar. Şu anda çiftliklerinde yaklaşık 50 inek var ve bunlardan biri 1960’lardan kalma bir sperm sayesinde dünyaya geldi. 60 yıllık donmuş bir sperm, soyu tükenen bir inek türü olan Aberdeen Angus’u yeniden canlandırdı. 

1970’lerde Britanya’da ticari kaygılarla Amerikan sığır etinin yaygınlaştırılmasıyla, yerli Aberdeen Angus cinsi inekler seyreltilmeye başlamış. Daha çok verimlilik amacıyla yürütülen çalışmalar sonucunda da zamanla saf ırkın soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmış. 1995’te Aberdeen Angus Derneği tarafından tescillenmiş sadece 9 yerli inek ailesinin olduğu ve et endüstrisinde Aberdeen Angus cinsi yaygın olsa da bunların saf soya ait olmadığı açıklandı. Bu Geordie ve Julia Soutar çiftinin Kingston Çiftliği’ndeki üreme süreci çalışmalarını başlattı.

BoJo, sıvı nitrojen içerisinde dondurularak saklanan 60 yıl öncesine ait sperm sayesinde dünyaya gelmiş. Soutar, boğanın doğmasını sağlayan bu işlemi tüp bebek sürecine benzeterek, “Bir kişinin tüp bebek yaptırmasıyla aynı şey, istediğiniz sonucu elde etmek için doğayla ufacık bir şey karıştırıyorsunuz” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çin, çok daha fazla süt üreten üç ‘süper inek’ klonladı: Klon inek sürüleri geliyor

Çin’deki bilim adamları, normal bir inekten çok daha fazla süt üreten inekleri başarıyla klonladılar.
Devamını oku...
Yaşam

Bilim insanları ineklerin kendi aralarında konuştuğunu tespit etti

Avustralyalı bilim insanları ineklerin kendi aralarında konuştuğunu öne sürüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kavala – İskeçe yolunda otomobil ineğe çarptı

Batı Trakya’nın İskeçe (Xanthi) ili ile Kavala arasında ilginç bir kaza yaşandı.
Devamını oku...