Anne karnındaki bebeğe hangi plastikler zarar verebiliyor? - Azınlıkça
Yaşam

Anne karnındaki bebeğe hangi plastikler zarar verebiliyor?

Gıda ürünlerinin neredeyse tamamında muhafaza etmek veya taşıyabilmek amacıyla plastik kullanılıyor. Kullanılan plastikler mikro boyutlarda insan vücuduna geçiyor.

Avrupa’da yapılan bir araştırmaya göre bebeklerin plastik ve benzeri maddelerin olumsuz etkileriyle henüz doğmadan tanıştığı ve 10 mikrometre (1 milimetrenin 100’de 1’i) büyüklüğündeki plastik parçaların ana rahmine girebileceği kaydedildi.

Geçtiğimiz günlerde ABD’nin New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları, bebeklerin dışkılarındaki mikropartikül plastik miktarının yetişkinlerinkinden 10 kat daha yüksek olduğunu gösteren bir araştırma yayınlamıştı.

Bu gelişmeden yalnızca birkaç gün sonra Hollanda’daki Utrecht Üniversitesi bilim insanları plastiklerin bebek ve çocuk sağlığına etkisiyle ilgili yeni bir araştırma yayımladı.

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’da düzenlenen Plastik Sağlığı Zirvesi’nde araştırma sonuçlarını kamuyla paylaşan bilim insanı Hanna Dusza, mikro boyutlardaki plastiklerin ana rahmindeki bebekleri etkilediğini, bir sis damlası boyutundaki polistirenlerin dahi (plastik köpük) plasentanın (anne ile bebek arasındaki besin alışverişi sağlayan geçici organ) içerisine girebildiğini söyledi.

Hangi plastikler insan vücuduna giriyor?

Dusca ayrıca plastik kapaklı şişe içecekler, diş macunu, şampuan ve tablet ilaçların içerisinde 5 milimetreden küçük plastik parçalara rastlandığını ve bunların cenin sağlığını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Araştırmanın en dikkat çeken yanlarından biriyse plastik parçalarının bebek için zararlı olabilecek diğer kimyasal maddeleri de ana rahmine taşıyabildiği gerçeği.

Araştırmaya göre anne rahmindeki bebeklerin çevreyi tehlikeli bir şekilde kirleten PCB bazlı (bir tür yumuşak plastik) kimyasal maddelerden de etkilendiği belirtiliyor. Uzun yıllar boyunca birçok alanda kullanılan PCB bazlı plastik ürünlerin canlılarda gen değişimine ve zehirlenmelere sebep olduğu biliniyor.

Öte yandan ABD’nin New York Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden bilim insanları da, bebeklerin dışkılarındaki mikropartikül plastik miktarının, yetişkinlerinkinden 10 kat daha yüksek olduğunu gösteren bir araştırma yayınlamıştı.

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Dimetoka'da Trajedi: İki Aylık Bebeğin Otopsisi Bugün Yapılacak

Dimetoka Hastanesi’ne ölü olarak getirilen bebeğin vefat nedenine Dedeağaç Hastanesi’nde yapılacak otopsi ışık tutacak.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine'de 2024'ün ilk bebeği erkek oldu

3.6 kg ağırlığındaki sağlıklı bir erkek bebek, Rodop ilinde 2024 yılında Gümülcine Hastanesi’nde doğan ilk çocuk oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Hanya'da 9,5 Aylık Bebek Düşme Sonucu Yoğun Bakımda

Girit adasının Hanya kentindeki İraklio Üniversite Hastanesi Yoğun Bakım Ünitesi’nde 9,5 aylık bir erkek bebek yaşam mücadelesi veriyor.
Devamını oku...