Almanya ve Fransa AstraZeneca ile devam kararı aldı - Azınlıkça
Yaşam

Almanya ve Fransa AstraZeneca ile devam kararı aldı

AstraZeneca koronavirüs aşısının kullanımını askıya alan ülkeler bir bir kullanıma tekrar başlıyor. Tekrar aşılama kararı alan ülkeler arasında Almanya ve Fransa da var.

Görülen sağlık sorunları nedeniyle AstraZeneca aşısının kullanımını askıya alan Avrupa Birliği ülkeleri Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) Oxford-AstraZeneca aşısının güvenli olduğunu ve aşılamayı durdurmak için bir neden bulunmadığını açıklamasının ardından aşının kullanımına tekrar başlama kararı alıyorlar.

AB üyesi Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, İrlanda, Hollanda, Danimarka, Avusturya, Bulgaristan, Kıbrıs, Lüksemburg, Portekiz, İsveç, Estonya, Litvanya, Letonya ve Slovenya’nın yanı sıra AB dışındaki İzlanda ve Norveç de AstraZeneca aşısını geçici olarak durdurduklarını açıklamıştı.

EMA’nın AstraZeneca güvenlidir açıklamasının ardından, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, Letonya ve Litvanya, AstraZeneca ile aşılamaya yeniden başlayacaklarını açıklayan ülkeler oldular. 

AstraZeneca kullanımını askıya alan diğer AB ülkelerinin de yeniden aşılamaya başlaması bekleniyor.

Öte yandan AstraZeneca aşısı kullanımına devam eden ve durdurmayan Yunanistan, dün gelen Avrupa İlaç Ajansı’nın güvenli açıklaması sonrası çekinen vatandaşları aşılanmaya davet etti. 

Yunanistan’da BionTech dışında Moderna ve AstaZeneca koronavirüs aşısı kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı vatandaşlara henüz aşı markası tercih hakkı sunmuyor. Birçok ülkenin AstraZeneca aşılarını durdurmasının ardından AstraZeneca vurulması kararlaştırılan Yunan vatandaşları aşı randevularına gitmemeye başlamıştı.  

Dün açıklama yapan Avrupa İlaç Ajanjsı EMA Genel Müdürü Emer Cooke, AstraZeneca aşısının güvenliği olduğunu söyledi ve “Aşı etkilidir. Bireysel kan pıhtılaşması vakalarını inceledik ve aşılama sonrası sıradan trombozlardan daha az vaka olduğu sonucuna vardık” ifadesini kullandı.

AstraZeneca’nın güvenli olduğu açıklamasının ardından Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya Astra Zeneca aşısının yapılmasına geri dönüleceğini duyurdular.

Almanya gibi Avrupa devlerinin yeniden AstraZeneca aşısına devam kararı sonrası uzmanlar, Avrupa’da kullanımının kısa da olsa durdurulmasının hata olduğunu ve aşı tereddüdünü besleyen bir adım olduğunu savunuyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Emekli Maaşları ve Yardım Ödemeleri Yarına Kadar Tamamlanıyor

Yunanistan’da Paskalya öncesi emekli vatandaşların ve yardım hak sahiplerinin gözü kulağı, 26 Nisan Cuma gününe kadar gerçekleştirilecek emekli maaşları ve yardım ödemelerinde.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Vergi Mükelleflerinin Yüzde 40'ı Yoksulluk Sınırında: Gelir Eşitsizliği Alarm Veriyor

Yunanistan Ekonomik ve Endüstriyel Araştırma Enstitüsü (IOBE)’nün 2024 yılının ilk çeyreği için hazırladığı raporda, 2012 ile 2021 yılları arasındaki vergi verilerine dayalı analiz, ülkedeki gelir eşitsizliklerinin arttığını ve önemli bir yoksulluk riskinin varlığını gösteriyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Çiftçi Kartı Uygulaması Başladı

Yunanistan Kırsal Kalkınma ve Gıda Bakanlığı, üreticilerin (çiftçiler ve hayvancılar) hayatını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir uygulama olan Çiftçi Kartı’nı hayata geçirdi.
Devamını oku...