AstraZeneca aşısını Almanya da durdurdu: Yunanistan henüz kararsız - Azınlıkça
Yaşam

AstraZeneca aşısını Almanya da durdurdu: Yunanistan henüz kararsız

Almanya AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşısının kullanımını önlem amacıyla geçici süreyle durdurduğunu açıkladı. 

Dünya genelinde birçok ülkede AsraZeneca aşısının kullanımı geçici süreyle durduruluyor. Yunanistan bu konuda henüz sessizliğini korurken Almanya da askıya alındığını açıklayan ülkeler arasında katıldı.

Hatırlanacağı üzere Gümülcine (Komotini) kentinde de AstraZeneca aşısı için merkez açılmıştı. Yunan yetkililer bu konuda henüz karar vermiş değil.

AstraZeneca tarafından üretilen koronavirüs aşısının kullanımının birçok ülkede askıya alınmasının ardından Almanya da tedbir amaçlı aşının uygulanmasını durdurdu.

Almanya’da kullanımda olan üç koronavirüs aşısından bir olan AstraZeneca’nın uygulanması askıya alındı.

Almanya Federal Sağlık Bakanlığı’nın bir sözcüsünün açıklamasına göre, aşının uygulanmasına “tedbir amaçlı” olarak ara verildi. Sözcü, federal hükümetin Almanya’da aşılar konusunda tavsiye kararlarını açıklayan Paul-Ehrlich Enstitüsü’nün güncel tavsiyesi doğrultusunda hareket edildiğini belirtti.

Enstitü, AstraZeneca aşısının kullanıldığı birçok Avrupa ülkesinde aşının uygulanmasının ardından beyin damarlarında kan pıhtılaşması (tromboz) vakalarının görülmesi sonrasında aşıyla ilgili yeni incelemelerin gerekli olduğu tavsiyesinde bulunmuştu.

Avrupa İlaç Ajansı’nın aşıyla ilgili yeni bulguların aşıya verilen onayı etkileyip etkilemeyeceği ile ilgili kararını yakında güncellemesi bekleniyor.

Almanya’da Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) şu ana kadar kullanım onayı verdiği dört aşıdan üçü olan Biontech/Pfizer, Moderna ve AstraZeneca aşıları uygulanıyordu. EMA’nın geçen hafta onay verdiği Johnson&Johnson aşısı ise Almanya’da henüz kullanılmaya başlanmadı.

AstraZeneca aşısı neden durduruldu?

AstraZeneca koronavirüs aşısının uygulandığı birçok kişide kan pıhtılaşması vakalarının görülmesi üzerine Danimarka geçen hafta perşembe günü aşılama sürecini askıya almıştı. Danimarka Sağlık Kurumu tarafından yapılan açıklamada, aşı yapılan bazı kişilerde “ciddi kan pıhtılaşması vakaları” tespit edilmesi nedeniyle aşının uygulanmasının askıya alındığı belirtilmişti. Danimarka’da 60 yaşında bir kadın, aşı olmasının ardından hayatını kaybetmişti.

Danimarka’yı Norveç, İzlanda, Bulgaristan ve Hollanda izledi. Avusturya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Lüksemburg da aşının belli bir serisinin uygulanmasını askıya alırken, İtalya ve Romanya ise başka bir serinin uygulanması sürecini durdurdu.

İsveç-İngiltere ortaklı AstraZeneca şirketi ise Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ile İngilere’de aşı olan on yedi milyondan fazla kişinin verilerinin değerlendirildiği analizlerin “aşının akciğer embolisi veya tromboz riskini artırdığına dair hiçbir kanıt ortaya koymadığını” açıklamıştı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya, Japonya'yı Geride Bıraktı, Dünyanın En Büyük Üçüncü Ekonomisi Oldu

Japonya, yaşadığı ekonomik daralma nedeniyle dünyanın en büyük üçüncü ekonomisi unvanını Almanya’ya kaptırdı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanya’da Haftada 4 Gün Çalışma Uygulaması Test Edilmeye Başladı

Almanya’da çalışma yaşamında çığır açacak haftada 4 gün çalışma uygulaması test edilmeye başlandı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Almanlar Hala Milyarlarca Alman Markı Saklıyor

Artan enflasyon oranları ve yaşam maliyetindeki yükselişe rağmen, pek çok Alman vatandaşının evlerinde hala kullanılmamış yüklü miktarda Alman Markı bulunuyor.
Devamını oku...