Bahçe nanesinin 5 faydası - Azınlıkça
Yaşam

Bahçe nanesinin 5 faydası

Rahatlatıcı olduğu kadar canlandırıcı da olan bahçe nanesi, birçok nane çeşidinden en meşhur olanıdır.

Bahçe nanesi, Yunan ve Romalılar döneminde yaygın bir şekilde kullanıldıktan sonra unutulup; 18. yüzyılda, mideyi rahatlatmak için, tedavi amaçlı tekrar kullanılmaya başlandı. Orta Çağ’da ise nefesi ferahlatmak ve dişleri beyazlatmak için kullanılıyordu. Bu yazıda, bahçe nanesinin faydalarından bahsedeceğiz.

Günümüzde bahçe nanesi çok popülerdir. Bu bitkinin içindeki mentol, bazı sağlık problemlerini ve güzellik sorunlarını iyileştirmeye yardımcı olur. Aşağıda, bu bitkiyi tüketmenin faydalarını açıklıyoruz.

1. Sindirim

Bahçe nanesi, mide problemlerini rahatlatmaya yardımcı olur. Gaz giderici ve rahatlatıcı etkileri sayesinde bahçe nanesi; gaz, karın şikinliği, mide bulantısı, kolit ve sindirim problemleri gibi sorunların çözümünde etkilidir. Ayrıca bu bitki, hassas bağırsak sendromu rahatsızlığının etkilerini de azaltmakta etkilidir. Bu bitki üstüne yürütülen bir araştırmada görüldüğü üzere, nane yağı alan katılımcıların %75 ‘inin semptomlarında, 4 hafta içinde rahatlama görülmüştür. Bahçe nanesi, sindirim sistemindeki kasları gevşeterek, mide sorunlarını rahatlatmaya yardımcı olur. Bu sorunları azaltmak için, bir bardak bahçe nanesi çayı demleyebilir veya birkaç nane yaprağını çiğneyebilirsiniz.

2. Baş Ağrısı

Bahçe nanesinin sağlığa başka bir faydası ise, baş ağrılarını gidermeye yardımcı olmasıdır. Bahçe nanesinin, baş ağrısını geçirmekte etki etmesi için iki farklı şekilde kullanılabilir. Nabzın olduğu bölgeler bahçe nanesi veya yağı ile ovulabilir, böylece baş ağrısı ve gerginliği rahatlatır. Aynı zamanda, bahçe nanesi koklamak da göğüsteki ağırlığı azaltıp rahatlatma sağlamaktadır.

3. Grip ve Soğuk Algınlığı

Bahçe nanesinde bulunan mentol, mukus tabakasını incelterek, sinusler ve göğüsteki tıkanmayı açar ve mukus tabakasından kurtulmayı sağlar. Bu bitki, boğaz yanmasını da azaltmakta etkilidir. Buhar makinenize ya da kaynar suya birkaç damla bahçe nanesi yağı ekleyin ve derin derin soluyun.

4. Tahriş Olmuş Cilt

Rahatlatıcı özellikleri sayesinde bahçe nanesi; böcek ısırıkları, yanmalar, zararlı bitkilerden kaynaklanan tahrişleri rahatlatır. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken şey, bütün eteri yağlar gibi, bahçe nanesi yağı da cilde düzgün şekilde yayılmadığı takdirde, cildi tahriş edebileceğidir.

5. Ağız Kokusu

Aynı zamanda antibakteriel ve antimikrobal özellikleri sayesinde bahçe nanesini çiğnemek veya bu ürünü içeren gargara kullanmak, kötü kokulu nefesi temizleyip, ağızdaki fazla bakteriler yüzünden meydana gelen diş eti sorunlarını azaltmaya yardımcı olur.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Nanenin bilinmeyen faydaları

Nane bitkisi, iştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir.
Devamını oku...