Köpeklerin koronanın kokusunu alabildiği tespit edildi - Azınlıkça
Yaşam

Köpeklerin koronanın kokusunu alabildiği tespit edildi

Köpeklerin koklayarak kayıp insları, uyuşturucu, mayın ve para gibi maddeleri bulabildikleri bilinen bir gerçek. Yapılan son araştırma koronayı da bulabildiklerini gösteriyor.

Köpeklerin koku ile gösterdikleri başarılar bili insanlarını yeni araştırmalara sevk ediyor. Yapılan son araştırmalar ise bütün dünyayı etkisi altına alan küresel koronavirüs Kovid-19 salgını üzerine.

Köpeklerin koklayarak tespit etme başarısını bilim insanları korona virüsünün teşhisinde de uygulamak istiyorlar.

Geçtiğimiz günlerde Alman ordusunda görev yapan özel eğitimli köpeklerin bir haftalık ek eğitim sonrasında virüslü numuneleri ayırt edebildiği belirlendi.

Ahval’in Global Haber’den aktardığı araştırmaya göre Almanya’da yapılan bir araştırma, orduda görev verilen özel eğitimli köpeklerin, koronavirüsle ilgili ek eğitim sonrası virüsün kokusunu büyük oranda ayırt edebildiğini ortaya koyuyor.

Hannover Veterinerlik Yüksek Okulu, Hannover Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Hamburg-Eppendorf Üniversite Kliniği’nden uzmanların yaptığı araştırmada özel eğitimli köpeklerin bir haftalık bir eğitim sonrasında Sars-CoV-2 virüsü bulaşmış hastalardan alınan numuneleri diğerlerinden ayırt edebildiği görülüyor.

10’da 9 BAŞARI YAKALADI

Araştırmada, Alman ordusunun Ulmen kentindeki köpek eğitim merkezinden özel eğitimli sekiz köpek seçilmiş. Araştırma sonuçlarına göre, köpekler bir haftalık özel eğitim sonrasında ağız ya da genizden alınan toplam bin 92 adet numunenin yüzde 94’ünü doğru teşhis etmiş.

Numunelerin dağılımının tesadüfi olarak yapıldığı, hangi numunenin virüslü olup olmadığının köpek eğitmenlerince de araştırmacılarca da bilinmediği kaydedildi. Köpeklerin virüslü numunelerin yüzde 83’ünü, negatif numunelerin ise yüzde 96’sını tespit edebildiği kaydedildi.

Köpek eğitim merkezinden uzman Esther Schalke, köpeklerin koku tanıma becerilerinin kamuoyunda bilindiğinden daha da iyi olduğuna dikkat çekerek “Buna rağmen köpeklerimizin koronavirüs bulaşmış kişileri ayırt etmede ne kadar hızlı bir şekilde eğitilebileceğini görmek bizi de şaşırttı” diyor.

Araştırma sonucunda özel eğitimli köpeklerin virüse karşı mücadelede havaalanları, spor etkinlikleri, sınırlar ve diğer kitlesel etkinlikler gibi kamuya açık alanlarda laboratuvar incelemelerini tamamlayıcı olarak kullanılabileceği belirtiliyor.

Küresel koronavirüs Kovid-19 salgınındaki son durumu Dünya Sağlık Örgütü’nden öğrenmek için BURAYA TIKLAYIN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Journalist and Editor of Azınlıkça
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe Çöplüğünde 600'den Fazla Sokak Köpeğinin Yaşam Mücadelesi Ulusal Çapta Tepki Topladı

Yunanistan, İskeçe’deki çöplükte yaşanan trajik durumla sarsılıyor. Sokak hayvanlarına yönelik ihmalin detayları, Adespotoulia Xanthi adlı hayvansever örgütünün yayınladığı görüntülerle gözler önüne serildi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yunanistan'da Eczanelerde Korona Aşısı İçin Vatandaşlar 5 Evro Ödeyecek

Yunanistan Sağlık Bakanlığı, korona aşısının mahalle eczanelerinde uygulanmasına ilişkin yeni bir kararı hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Yassıköy'ün Sevimli Dostu 'Kurt' Kayıp!

Yassıköy Belediyesi’ne ait sevilen köpek ‘Kurt’, son 10 gündür kayıp. Sakin mizacı ve insanlarla olan yakın ilişkisiyle tanınan ‘Kurt’, Yassıköy sakinlerinin de sevgilisi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

İskeçe’de sevimli köpek ölüme terk edildi

Worth reading...