Keneden geçen KKKA hastalığı koronadan daha ölümcül: Sakın kendiniz çıkarmayın! - Azınlıkça
Yaşam

Keneden geçen KKKA hastalığı koronadan daha ölümcül: Sakın kendiniz çıkarmayın!

Batı Trakya’da kenelerin en çok olduğu mevsime geldik. Kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı, şu anda dünyayı kasıp kavuran küresel koronavirüsten daha ölümcüldür.

Uzmanlar vücuda yapışan kenenin kesinlikle elle çıkarılmaması gerektiğini söylüyor. Keneden geçen ölümcül KKKA hastalığına karşı bir aşı veya ilaç bulunmuyor.

Kene bir şekilde vücudunuza yapıştı ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmeniz gerekiyor.

Uzmanlar keneyi elinizle kopararak çıkarmaya çalışmamanız konusunda uyarıyor.

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? TIKLA

Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan Bunyaviridae ailesine bağlı Nairovirüs grubuna ait bir virüsle oluşan ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile seyrederek ölümlere neden olabilen zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) karakterli bir enfeksiyon hastalığıdır.

Hastalığın tedavisinin esasını destek tedavisi seçenekleri oluşturmaktadır. Bu gün için KKKA’dan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya etkene spesifik bir ilaç bulunmamaktadır. KKKA koronavirüsten Kovid-19’dan farklı olarak daha ölümcüldür.

Özellikle kenenin ezerek de çıkarılmaması gerekiyor. Kenenin ezilerek çıkarılması durumunda bulaşmayacak olsa bile hastalık bulaşıyor.

Çünkü bulaşmayacaksa bile Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı bulaşır. Keneyi ezme işlemi içerisinde kenenin içindeki kanın çıkacağı ve insan kanına karışacağı için hastalığın bulaşması riski daha da artırmış olmakta.

Keneyi yakarak çıkarmak yanlış tercihtir. Yapılması gereken en yakın sağlık merkezine gidilerek kenenin tutunduğu kafasından itibaren bütün halinde bir parça bile içeride kalmayacak şekilde çıkarılması gerekir. Bu sayede KKKA hastalığı en az şekilde bulaşma riski taşımaktadır.

Unutulmamalıdır ki Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) küresel koronavirüsten farklı olarak daha ölümcüldür.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakyalı çiftçilere uyarı: Kenelere dikkat edin

Batı Trakya’nın Gümülcine (Komotini) Devlet Hastanesi doktorları, bu yıl da kene ısırması nedeniyle çiftçilerin hastaneye geldiklerini bildirdiler.
Devamını oku...
Yaşam

Keneden korunmak için en başarılı çözüm

Kırsal bölge olan Batı Trakya’da yaz mevisiminin gelmesiyle yaşadığı toprak altından çıkan kenelerin ısırma vakalarına sıkça rastlamaktayız.
Devamını oku...