Keneden korunmak için en başarılı çözüm - Azınlıkça
Yaşam

Keneden korunmak için en başarılı çözüm

Kırsal bölge olan Batı Trakya’da yaz mevisiminin gelmesiyle yaşadığı toprak altından çıkan kenelerin ısırma vakalarına sıkça rastlamaktayız.

Öte yandan Batı Trakya’da sadece köy ya da kırsal alanda değil, kene ısırması Gümülcine ve İskeçe gibi “kasaba” sayılacak küçük şehirlerde yaşayanlar için de tehlike arz ediyor. Peki bu tehlikeye karşı hangi önlemleri alınabilir?

Yaz aylarında bahçe ve tarlada çalışanların özellikle dikkatli olması icap ediyor.

KENE NEDİR? TIKLA ÖĞREN

Keneler zorunlu kan emici ektoparazitlerdir. Bacakların uçlarında çengeller ve vantuzlar vardır. Deriye rahatça yapışarak hortumlarıyla kan emerler. İyice şiştikten sonra kendilerini yere atarak konaklarından uzaklaşır, ot veya ağaçlara tırmanırlar. Ön ayaklarının uçları dokunma ve koku alma için özelleşmiştir. Ormanlarda bulunduğu ağacın altından bir hayvan geçtiği takdirde üzerine düşüp derisine yapışır ve etine hortumunu sokarak kanını emer. Kenelerin tükürük salgısı dokuları sindiren ve likefiye eden proteolitik enzimler içerir. İnsan ve hayvan hastalıklarının taşınmasında rol oynayan en önemli vektörlerdendir. Birçok bakteri, riketsiya, spiroket, virüs, parazit, mantar, protozoa ve solucan kökenli hastalığa sebep olabilirler. Vikipedi

Unutulmamalı ki kene ısırırken anestezik madde salgıladığı için acı hissedilmiyor ve fark edilmiyor.

KENE ISIRIĞI NASIL ANLAŞILIR?

Kişinin tenine ya da kıyafetine yapışan keneler, oldukça küçük oldukları için çoğu zaman fark edilmeden sessizce vücuda mikroplarını bulaştırırlar. Kene tarafından ısırılma sonrası (1-3 gün) görülen belirtiler, aşırı derecede halsizlik, kas ve baş ağrısı, ateş, bulantı, kusma, ishal, yorgunluk ve boğaz ağrısıdır. Bu belirtiler ile beraber ısırmanın olduğu ilk günlerde, göğüs bölgesi ve yüzde kızarıklıklar ve gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Kişi eğer bu belirtileri yaşıyorsa ve keneyle temas edeceği bir ortamda bulunmuşsa acilen bir doktora görünmeli.

VÜCUDUNDA KENE YAPIŞTIĞINI GÖREN NE YAPMALI?

Vücudunun herhangi bir yerinde kene olduğunu fark eden kişi hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı. Çünkü keneyi elle çıkarmaya çalışmak kenenin içindeki zehirli salgının kana karışmasına ve bu durumun ölümcül sonuçlanmasına neden olur. Bu nedenle kene vücuttan çıkarılırken ezilmemeli, başı kopartılmamalı, parçalanmamalı, ısı ve kimyasal herhangi bir madde uygulanmamalı. Kene doktor tarafından cımbız benzeri bir nesne yardımıyla vücuttan çıkarılmalı, sonrasında da ısırılan bölgeye antiseptik bir madde uygulanmalı.

KENE ISIRMASINA KARŞI NASIL ÖNLEM ALINMALI?

  • Tarla, bağ, bahçe ve piknik alanlarına giderken mümkün olduğunca kapalı giysiler tercih edilmeli
  • Pantolon paçaları mümkün olduğunca kapalı olmalı
  • Kenelere çıplak elle kesinlikle temas edilmemeli
  • Keneler ezilmeye veya çıkarılmaya çalışılmamalı
  • Çocukları ısırması halinde panik olmamalı, çocuk rahatlatılmalı ve hemen bir doktora görünmeli
  • Riskli bölgelere giderken böcek kaçırıcı (repellent olarak da bilinir) losyon aerosol krem uygulanabilir
http://azinlikcam.net/yasam/item/28294-keneden-gecen-kkka-hastaligi-koronadan-daha-olumcul-sakin-kendiniz-cikarmayin

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Kurcalı Köyünde Trajik Yangın: Hayatını Kaybetti

Batı Trakya’da Rodop ilindeki Kozlukebir Belediyesi’ne bağlı Kurcalı köyünde, meydana gelen ve yürekleri sızlatan olay, derin üzüntüye neden oldu.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Prof Görür'ün İstanbul İçin Olası Deprem Uyarısı Batı Trakya'yı Etkiliyor Mu?

Profesör Dr. Naci Görür’ün İstanbul’da beklenen büyük depremle ilgili uyarıları sonrası akıllara Batı Trakya’da durum ne olur sorusunu getirdi.
Devamını oku...