3 soruluk IQ testi: Yapmak isteyenlerin yüzde 80'i başarısız oluyor - Azınlıkça
Yaşam

3 soruluk IQ testi: Yapmak isteyenlerin yüzde 80’i başarısız oluyor

Zekâ, zihnimizin öğrenme, öğrenilenden yararlanabilme, yeni durumlara uyabilme ve yeni çözüm yolları bulabilme yeteneğine denilmektedir.

Zeki insanlar zihinlerinin birçok yeteneğinin uyumlu çalışması sonucu ortaya çıkan bu üstün yetenekleri sayesinde zihin güçlerini kullanarak pek çok zor durumdan kolaylıkla kurtulabilmektedirler.

Dünyanın tarihteki en zeki insanı 1 Nisan 1898’de doğan William James Sidis olarak bilinmektedir.

1 Nisan 1898’de doğan William James Sidis tarihte en zeki adamlardan biri olarak biliniyor.

Dünyanın gelmiş geçmiş en zeki insanı olduğu öne sürülen William James Sidis’in IQ seviyesinin 250-300 arasında olduğu belirtilmektedir.

Üç yaşında Yunancayı öğrendi

Daha altı aylıkken alfabeyi çözen William James Sidis, 18 aylıkken New York Times okuru olmuş, iki yaşında Latinceyi ve üç  yaşında Yunancayı öğrenmiştir.

IQ’da zirve olan Sidis anatomi üzerine denemeler yazdığında dört yaşındaymış ve sekiz yaşına gelmeden önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almanca’yı öğrenmiş durumdaydı. İlkokul çağı geldiğinde ise Vindergood adıyla andığı bir de dil geliştirdiği biliniyor.

Daha sekiz yaşındayken Harvard Üniversitesi’ne okumak için başvuran ve bütün yazılı sınavları başarıyla geçen William, üniversite yönetim kurulunca yeteri derecede duygusal yoğunluğa ulaşmaması nedeniyle kabul edilmese de 11 yaşında tekrar müracaat ettiğinde Harvard’a kabul edilmiştir. Dahi çocuk aynı yıl dört boyutlu objeler hakkında Harvard’da ders vermeye başlamıştır.

Zekasıyla adını tarihe yazdıran dehalar arasında Albert Einstein ve fizikçi Stephen Hawking’i de anmamak olmaz.

Zeka konusunda dünyada bütün üstün zekalıları bir araya getiren Mensa, dünya çapında 100’den fazla ülkede 120 bine yakın üye barındırıyor.

Mensa’nın IQ testine göre 140 puan, “dahi” kriterine uyuyor.

Ancak kuruluşun farklı IQ testleri de mevcut. Bundan ondört yıl önce uygulanmaya başlayan, ancak günümüzde yayılmaya başlayan üç soruluk IQ testi, sıkıcı ve uzun testlerden daha farklı özellikler barındırıyor.

Ahval’de yer verilen habere göre, MIT profesörü Shane Frederick’in hazırladığı ve yüzde 80’den fazla başarısızlık oranına sahip bu test, üç matematik sorusundan oluşmakta.

En prestijli üniversitelerden eğitim almış kişiden üniversite okumamış kişiye kadar 3 bin katılımcının bulunduğu testte başarıya ulaşmış kişilerin oranı sadece yüzde 17. Yaptığınız tek yanlış, başarı oranınızı yüzde 66,6’ya düşürmekte.

IQ testinin soruları şöyle:

  1. Bir beyzbol sopası ve beyzbol topu toplamda 1,10 liraya satılıyor. Sopa, toptan 1 lira daha fazla. Topun fiyatı ne kadar?
  2. Beş makine, beş dakikada beş adet parça üretebiliyorsa 100 makinenin 100 adet parça üretmesi ne kadar sürer?
  3. Bir gölde bir nilüfer yaprağı bulunuyor. Bu nilüfer yaprağı, her gün kendi boyutunun iki katı büyüklüğe ulaşıyor. Nilüfer yaprağının tüm gölü kaplaması 48 gün alıyorsa gölün yarısını kaplaması kaç gün alır?

Sorulara göz attıktan sonra kafanızda belli cevaplar oluştuysa muhtemel yanıtların şöyle olması ihtimal dahilinde:

  1. 10 kuruş
  2. 100 dakika
  3. 24 gün

Eğer siz de bu cevapları verdiyseniz soruları yanlış yapan yüzde 83’lük dilimdesiniz.

Haberde aktarılana göre, cevaba ulaşmak için biraz bakış açımızı değiştirmek gerekiyor.

Doğru cevaplar şöyle:

  1. 5 kuruş
  2. 5 dakika
  3. 47 gün

Peki, soruların çözüm yolları nasıl?

Burada da madde madde şu yolları izlemeniz gerekiyor:

1) Topun fiyatı X olsun. Sopa da X+1 fiyata satılıyor. Yani sopa ve topun fiyatının toplamı X+(X+1). Bu da 1,1 TL’ye (1 lira 10 kuruş) denk geliyor. Denklemimizi düzenlediğimiz zaman 2X+1=1,1 oluyor. İki taraftan da 1 çıkarttığımızda 2X=0,10 TL oluyor. Yani X olan topun fiyatı 5 kuruşa denk geliyor.

2) Beş makinenin beş tane parçayı yapması beş dakika sürüyorsa bir makinenin bir parçayı yapması da beş dakika sürer. 100 makineniz beraber çalışıyorsa bir makinenin bir parçayı yapması beş dakika alacağı için 100 parçanın yapılması beş dakika sürer.

3) Elimizde her gün kendi büyüklüğünün iki katına çıkan bir nilüfer yaprağı var. Başka bir deyişle bu yaprak bir sonraki gün iki katı boyuta ulaşıyorken bir önceki gün de yarı boyutuna düşüyor diyebiliriz. Bu sebeple 48. günde tüm gölü kaplayan nilüfer yaprağı, 47. günde gölün yarısını kaplıyordu.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Bu bitkiyi koklayanın zekası gelişiyor

Bilgi çağında yaşıyoruz ve onlarca bilgiyi hafızamızda tutmamız gerçekten çok zor. Ancak bunu gerçekleştirmek aslında düşündüğümüzden çok daha basit olabilir.
Devamını oku...
Yaşam

Zeki insanların en belirgin 6 özelliği

Zeki kimseler hem gerçek dünya ile bağlarını koparmazlar ve hem de hayal dünyası içinde yaşarlar.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Elon Musk'tan Yunanca gizemli tweet

Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk, Twitter’daki sosyal medya hesabı üzerinden Yunanca paylaşımda bulundu.
Devamını oku...