Biliminsanları insanlardan ayırt edilemeyen robotlar üretiyor - Azınlıkça
Yaşam

Biliminsanları insanlardan ayırt edilemeyen robotlar üretiyor

Bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz insana benzeyen robotlar çağı gerçek olabilir mi? Yaşadığımız teknoloji göz döndürüyor ve olmaz denen ne varsa oluyor.

Teknolojinin artmasıyla birlikte her geçen gün insana benzeyen robot üretimine daha da yaklaşıyoruz.

İlim insanlarının yaptığı son araştırma, algısal denetim teorisiyle insanlardan ayırt edilmeyen robotlar çağının başlayabileceği ortaya çıktı.

Psikologlar ve robotik mühendislerinin emsalsiz işbirliği sayesinde robotların yürüme yöntemlerinin geliştirilmesini sağlayacak özgün bir metot keşfedildi.

Manchester Üniversitesi araştırmacıları, Lego’dan yapılmış bir robota psikolojik bir teori kodlandığında ne olacağını analiz etti.

Standart öz-denge algoritmasını “algısal denetim teorisi” bazlı bir algoritmayla değiştiren araştırma ekibi, robotun çok daha kontrollü biçimde hareket etmesini sağladı.

Manchester Üniversitesi Klinik Psikoloji öğretim üyesi Dr. Warren Mansell, araştırmayla ilgili şunları söyledi:

“Çalışma erken bir aşamada olsa da zihinsel sağlık sorunları olan insanlara yardım amaçlı kullanılan bilimsel bir teorinin, yapay zeka cihazlarının tasarımı için mühendislere de yardım edebileceğini görmek gayet heyecan verici. Robotlar, Yıldız Savaşları (Star Wars) ve Bıçak Sırtı (Blade Runner) gibi ünlü bilim kurgu filmlerindekine benzer yeteneklere henüz sahip değil. Daha hiçbiri iki ayak üzerinde yürümekte ustalaşmadı. Ama bu teori robotların daha canlı-benzeri makinelere dönüşümünü gerçekten mümkün kılabilir.”

Sistemin detaylarını anlatan ve Journal of Intelligent and Robotics Systems adlı bilimsel yayında yayımlanan çalışmada, robotun yeni çevre koşullarıyla nasıl başa çıkabildiği ve çevresini saniyede en az 100 kez değerlendirerek “canlı benzeri bir tarzda” nasıl hareket edebildiği açıklanıyor.

Independent Türkçe’nin aktardığına göre, altyapının çoğunlukla iki ayaklı insanlara uyum sağlayacak şekilde tasarlanması sebebiyle, gerçek dünyada işlev görmesi beklenen robotların insan gibi yürüyebilmesi önemli bir husus olarak görülüyor.

Çalışmaya konu olan robot, bacak yerine tekerleklere sahip olsa da hareket ederken kullandığı “ters çevrilmiş sarkaç” insanların yürürken faydalandığı benzer denge tekniklerinden yararlanıyor.

Bilgisayar teknolojisi uzmanı Dr. Rupert Young, “Bu araştırma, gerçek dünyanın kaotik ve beklenmedik doğasına uyum sağlayabilen dinamik robot sistemlerinin nasıl inşa edileceğiyle ilgili yeni ve radikal bir yönteme bakış atmamızı sağlıyor. Zarif ve doğal bir yaklaşım temelinde bu paradigma, çok daha sofistike ve otonom robotlar geliştirmeyi vadediyor” ifadelerini kullandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.