Balık yağı hangi balıklarda daha çok bulunur? - Azınlıkça
Yaşam

Balık yağı hangi balıklarda daha çok bulunur?

Faydaları saymakla bitmeyen balık yağı, omega-3 yağ asidi, D vitamini ve DHA açısından zengin bir hayvansal yağdır.

Balık yapı kullanımı artrit, yüksek kolesterol ve kalp hastası olanlara iyi gelmektedir.

Balık yağı derin deniz balıklarında diğerlerine oranla daha fazla bulunmaktadır.,

Öte yandan suşi gibi balığın çiğ tüketilmesi durumunda balıktaki yağ asidi kaybınının en aza indirgendiği bilinmektedir.

Uzmanlar zengin omega-3 yağ asidi nedeniyle haftada iki defa yağlı balık yenmesini tavsiye ediyorlar.,

Peki balık yağı en çok hangi balıklarda bulunur?

Balık yağı takviyelerinin içeriğinde neler bulunmaktadır?

Çocukların gelişimi için balık yağı kullanılır mı?

Balık yağı, Omega 3 yağ asidi bakımından zengindir. Balık dokusundan elde edilen D vitamini ve DHA açısından zengin bir hayvan yağıdır. Faydaları saymakla bitmeyen balık yağı pek çok rahatsızlığa iyi gelir.

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, insan vücudu için son derece önemli besin değeri olarak kabul edilen omega-3 yağ asidi, D vitamini gibi zengin değerlere sahip bir gıdadır. Yüksek kolesterol ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa da iyi gelir. Derin deniz balıklarında çok daha fazla görünen bu besin değerinin, günümüzde önemi giderek artmaktadır.

Omega 3 Nedir?

Omega 3 yağ asidi, insan vücudunun alması gerektiği çoklu doymamış yapıda yer alan temel yağların içerisindedir. Bunlar; F vitamini şeklinde de isimlendirilir. Omega 3 yağ asidi türleri içerisinde en önemli olanlar ise; gamma linolenic asit, alfa linolenik asit, dokosahekssaenoik asit, eikosapentaenoik asit olarak sıralanabilir. Omega 3’ün eksikliği vaziyetinde insan vücudunda; cildin kuruması gibi pek çok cilt hastalıkları, artrit, astım, şeker, büyümede gerileme, kanserin bazı çeşitleri veya öğrenme eksikliği görülebilmektedir. İnsanların beslenme programına omega 3 eklemesi ya da omega 3 yağ asitlerinin besin kaynağı şeklinde bilinen balık yağının dışarıdan takviye olarak alınması neticesinde; hipertansiyon, kalp ve damar rahatsızlıkları, alerji, bağışıklık ve sinirsel bozukluklar gibi sorunların önüne geçtiğine dair çalışmalar bulunmaktadır.

Balık Yağının Faydaları Nelerdir?

Balık yağı birçok açıdan oldukça faydalıdır. Genellikle kalp ve dolaşım sistemiyle ilgili olarak önerilir. Bazıları balık yağını tansiyonu veya kandaki trigliserit (kolesterole bağlı yağlar) oranını düşürmek için kullanır. Balık yağı ayrıca kalp rahatsızlıkları ve krizini önleyici olarak da bilinir.

Yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bulgular balık yağının kolesterolü gerçekten düşürdüğünü ve kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermektedir. Ancak elbette aşırı tüketim söz konusu olduğunda kalp krizi riskini de artırdığı açıkça görülmektedir.

Balık beynin gıdası olarak bilinir çünkü balık tüketen bazı insanlarda depresyona, dikkat eksikliğine ve diğer bilişsel rahatsızlıklara iyi geldiği görülmüştür.

Bazıları balık yağını göz kuruluğu ve yaşa bağlı gelişen sarı nokta hastalığına tedavi amaçlı tüketmektedir.

Kadınlar balık yağını ağrılı adet dönemlerini engellemek, göğüs ağrılarını dindirmek ve düşük, yüksek tansiyon, erken doğum gibi hamilelikte görülebilecek sorunlara karşı tercih etmektedir.

Balık yağı ayrıca diyabet, astım, gelişim bozuklukları, hareket bozukluğu, disleksi, obezite, böbrek rahatsızlıkları ve kemik erimesine çare olarak kullanılır. Balık yağı bazı durumlarda kalp nakli sırasında oluşabilecek komplikasyonlar arasında yer alan yüksek tansiyon ve böbrek rahatsızlıkları için de önerilir. Koroner arter baypas ameliyatı için ise kan damarlarının kapanmasını önlediği bilinmektedir.

Balık Yağı Hangi Balıklarda Daha Çok Bulunur?

Vücudumuzun balık yağı ihtiyacı direkt olarak balık yiyerek ya da besin takviyeleri şeklinde alınarak giderilebilir. Omega 3 yağ asitleri gibi yararlı yağları içeren balıklar arasında orkinos, ton balığı, mersin balığı, sardalye ve lüfer yer alır.

Balık yağ asitleri direk olarak balık yiyerek elde ediliyorsa balığın hazırlanma biçimi oldukça önemlidir. Izgarada pişirilmiş veya fırınlanmış balık kalp rahatsızlıklarına iyi gelmektedir ancak kızarmış ya da sandviç yapılmış balıklar hem bu yağ asitlerinden yoksundur hem de kalp krizi riskini artırır.

Balık yağı Çocuklar İçin Faydalı Mı?

Harward Tıp Fakültesi’nde yapılan araştırmalarda EPA ve DHA’nın hamilelikte çok önemli olduğunu ortaya koymuştur. DHA, cenin ve bebeğin normal gelişimi için beyin zarının yüzde 15-20, retinanın da yüzde 30-60’ının oluşmasına yardım eder. Hamileliğin özellikle son 3 ayında anneden bebeğe önemli ölçüde Omega-3 yağ asitleri iletilir. Son yapılan çalışmalarda kanında Omega-3 yağ asitleri seviyesi düşük olan çocukların büyük ölçüde davranış bozukluğu, öğrenme güçlüğü ve sağlık problemlerinin yaşadığı belirtilmiştir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Yağ mı daha çok kilo yapar şeker mi?

Fazla şeker tükettiğinizde vücudunuz kanınızdaki şeker seviyesini normal seviyeye indirmek için giderek daha fazla insülin salgılıyor. Aldığınız şekeri yakamazsanız, yağ olarak depolamaya başlıyorsunuz. Şekerden farklı olarak, bazı yağlar zararlıyken, bazıları faydalı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Balık yağı reklamları Yunanistan’da neden yasaklandı?

Atina Çok Üyeli Asliye Mahkemesi, Yaşam Kalitesi Tüketiciler Birliği (EKPOIZO) üyelerinin toplu davaları sonrasında Moller’s morina balığı karaciğer yağlarının reklamlarını yasakladı.
Devamını oku...