Kalın mı yoksa ince saç telleri mi daha güçlü? - Azınlıkça
Yaşam

Kalın mı yoksa ince saç telleri mi daha güçlü?

kuaför, saç

ABD’de yapılan bir araştırmada kalın saç telleriyle ince teller karşılaştırdı. Meğer yıllardır hepimiz çok yanlış biliyormuşuz.

Kopan saç tellerini elektron mikroskobuyla inceleyen ekip, tellerin farklı biçimlerde kırıldığını, ancak birçoğunun benzer yapıda olduğunu gözlemledi.

California Üniversitesi’ndeki nano-mühendislik bölümünde görevli bilim insanı Wen Yang liderliğinde gerçekleştirilen bir araştırma, Matter dergisinde yayımlandı. Araştırma, insanların saç tellerinin yanı sıra at, zürafa, ayı, yaban domuzu ve fil gibi hayvanların kıllarını da inceledi. Araştırmacılar, saç tellerini ve hayvan kıllarını kademeli olarak çeken bir makineye bağladılar ve incelenen örneklerin baskıya dayanma gücünü ölçtüler. Yapılan ölçümler sonucunda, ince saç tellerinin baskıya dayanma gücünün daha yüksek olduğu tespit edildi.

Ayrıca, kopan saç telleri elektron mikroskobuyla incelendiğinde, farklı biçimlerde kırıldığı ancak birçoğunun benzer yapıda olduğu görüldü. Yaban domuzu, zürafa ve fil gibi memeli hayvanların geniş çapa sahip kıllarının kusursuz koptuğu, ancak saç teli gibi çapları küçük olanların ise koptuğunda pürüzlerin oluştuğu da belirlendi.

Wen Yang, bulguların insanlarda kalın saç tellerinin daha güçlü olduğu öngörüsünün aksine olduğunu belirtti. Bu nedenle, bulguların oldukça şaşırtıcı olduğunu ifade etti.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.