Uzaylıları nerede bulabiliriz? - Azınlıkça
Yaşam

Uzaylıları nerede bulabiliriz?

Güneş Sistemimiz dışında nerede yaşam var? Bilim insanları son çalışmalarında hangi gezegenlerin uzaylı yaşamına elverişli olacağını buldu.

Tek tek gezegenlerin analiz edildiği yeni çalışma, bu gezegenlerin uzaylı hayatı barındırma özelliği olup olmadığını test etti ve araştırmacılar için yeni ufuklar açtı. Yıllarca uzaktan gözledikleri gezegenlerin yaşam desteği için elverişliliğini bulabilmek çok zordu.

YAŞAM, M CÜCE YILDIZI ETRAFINDA DÖNENLERDE

Bu eksikliği göz önüne aldılar ve farklı verileri birleştirip yaşanabilir gezegenlerin nasıl M cüce yıldızları etrafında döndüğünü anlamaya başladılar.
M cüce yıldızları etrafındaki gezegenler uzaylıları bulabileceğimiz en olası yerler… Çünkü galaksimizdeki gezegenlerin %70’ini kapsayan en sıradan ve basit olanları işte bu gezegenler.

RADYASYON ISI SEVİYESİNİ AYARLIYOR

Bu yeni araştırma ayrıca yeni yeni soruları getirdi beraberinde. Yeni yerleşim olan gezegen arayışı içine girmeden önce hiç sorduk mu acaba başka gezegenlerde yaşam olasılığı mümkün mü?
Gezegen rotasyonu ve yıldızlardan gelen radyasyonu da işin içine katan bilim adamları, radyasyonun bu kayalık gezegenlerdeki ısı seviyelerini nasıl ayarladığının farkına vardılar.
Su kaynaklarının varlığını bulmak çok daha kolay ve bu bilgiye ulaşılır ulaşılmaz o gezegende hayat olma kapasitesine de kolayca karar verebiliriz.

MÜKEMMEL ISI SEVİYESİ DE OLSA OZON TABAKASI İNCEYSE…

Bu projeye katılan uzmanların bulduğu birçok şey arasında çok mükemmel ısıya sahip olsa da eğer bir gezegenin ozon tabakası çok ince ise UV seviyeleri çok tehlikeli derecede yüksek olacağından karmaşık yaşam için riskli bir ortam oluşur.
İkinci buluş ise aktif yıldızlar etrafındaki gezegenlerin su bulundurması ve bu suyu tutma ihtimali çok düşük olduğundan bu gezegenlerde hayat ihtimali de çok düşüktür.

‘YALNIZ MIYIZ’IN CEVABINI YAKINDA BULACAĞIZ

Yeni çalışma Northwestern Üniversitesi, Colorado Boulder Üniversitesi, NASA ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları tarafından gerçekleştirildi.

Yeni buluşlar Astrophysical Dergisi’nde paylaşıldı, bu çalışmanın ilk yazarı Howard Chen öve öve bitiremedi.
Bu tür soruların cevaplarını bulmak için yeni gözlem teknikleri ve modelleme araçları son yıllarda elde edildi. Hâlâ cevaplanamayan en büyük soruların başında ise ‘Yalnız mıyız?’ sorusu geliyor.
İşte bu soruyu cevaplamaya bizi yaklaştıran şey de en hayata yatkın gezegeni belirleyip sonuca bizim hayat sürecimizde ulaşmak.

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Kainatta İnsanlar Yalnız mı Yoksa Uzaylılar Var mı?

İnsanoğlu binlerce yıldır kendi gezegeni Dünya’da varoluşunun yanı sıra kozmik komşuları hakkında da merakla sorular soruyor: Kainatta insanlar yalnız mı yaşıyor, yoksa uzaylılar var mı?
Devamını oku...
Yaşam

Bilim insanları uzaylı aramaya devam ediyor

İnsanlar için merak konusu olan uzaylılar, bilim dünyasının da yakından ilgilendiği konular arasında yer alıyor.
Devamını oku...
Yaşam

20 yıl içinde dünya dışı varlıkları bulacağız

Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması (SETI) Enstitüsü’nde çalışan gökbilimci Seth Shostak, dünya dışı akıllı varlıkların 20 yıl içinde bulunacağını savundu.
Devamını oku...