Çamaşır makineniz bakteri yuvası olabilir - Azınlıkça
Yaşam

Çamaşır makineniz bakteri yuvası olabilir

Temizlik için hayatımızın kaçınılmaz bir parçası olan çamaşır makinesi ilaca direnç gösteren bakteriler barındırabilir.

Çamaşır makinelerinin tek görevi temizlemektir fakat bu bakteri taşımadıkları manasına gelmiyor. Yeni bir çalışma, çamaşır makinelerinin bazen hassas insanlar için risk teşkil eden ilaca dirençli bakterileri barındırabileceğini öne sürüyor.

Beyinsizler’den Hacer Sezgin’in haberine göre çalışmanın araştırmacıları bir Alman hastanesinde çamaşır makinelerinin yeni doğan bebeklere ilaca dirençli bakterilerin yayılmasıyla ilişkilendirildiği eşsiz bir vakayı açıkladılar.

Rapora Göre, Çamaşır Makineleriniz İlaca Dirençli Bakteriler Barındırabilir

Çalışmanın yazarı bunun muhtemelen bir hastanenin çamaşır makinesinin hastalara zararlı patojenler yaydığını söylediği ilk vaka diyor.

Almanya’daki Bonn Üniversitesi Hastanesi’nde Hijyen ve Halk Sağlığı Enstitüsü’nde kıdemli hekim Dr. Ricarda Schmithausen bunun bir hastane için gerçekten alışılmadık bir vaka olduğunu çünkü genelde sağlık hizmeti verilen yerlerde kullanılan endüstriyel makinelerden değil, ev tipi çamaşır makineleri kullandıklarını söylüyor.

Ayrıca yazarlar bu çalışmanın özellikle düşük sıcaklıkta çalışan ve patojenleri öldürme olasılığı düşük olan enerji tasarruflu makineler üzerine imalarının olduğunu da söylüyor.

Ancak uzmanlar normal insanların makinelerinin bakteri barındırıp barındırmadığı hakkında endişelenmeleri gerekmediğini söylüyorlar.

Çalışmada yer almayan, Baltimore Johns Hopkins Sağlık Güvenliği Merkezi’nde bulaşıcı hastalıklar uzmanı ve kıdemli bir bilim insanı olan Dr. Amesh Adalja aslında çamaşır makinelerinin kıyafetlerinizi sterilize etmek için değil kokuyu ve kiri gidermek için tasarlandığını ve kıyafetleriniz üzerindeki her tür organizmayı yok edecek kadar ısınmadıklarını söyledi.
‘bakterilerin büyük çoğunluğu insanlar için problem de teşkil etmez’

Rapora Göre, Çamaşır Makineleriniz İlaca Dirençli Bakteriler Barındırabilir

27 eylül cuma günü Applied and Environmental Microbiology adlı dergide yayınlanan vakada Alman hastanesindeki doktorların yeni doğanlara yaptıkları testlerde ilaçlara dirençli bir bakteri olarak bilinen Klebsiellaoxytoca bulgularına rastlandığı açıklandı.

Bu bakterinin bakım evleri ve yoğun bakım üniteleri gibi sağlık bakımı ortamlarında ciddi enfeksiyonlara yol açtığı biliniyor.

Yeni doğanlar bu bakteri yüzünden hastalanmadılar çünkü bakteri cilt yüzeylerinde ve enfeksiyona sebep olmamış bir şekilde bulundu. Ancak bakterinin varlığı yine de endişe vericiydi çünkü bağışıklık sistemi zayıf olanlarda zatürre, idrar yolu enfeksiyonu ve yara enfeksiyonuna sebep olabilirdi.

Doktorlar ilk başta bunun hastane çalışanları veya bebeklerin annelerinden geldiğini düşündüler ama testler bunu doğrulamadı. Daha sonra doktorlar bebek kuvözleri gibi yüzeyleri test ettiler ve sonuçlar yine negatif çıktı. Daha sonra belirli bir çamaşır makinesini incelediler. Makinenin kauçuk kapı contasından ve deterjan bölmesinden alınan örnekler Klebsiellaoxytoca bakterisi için pozitif sonuçlandı.

Ev tipi makinelerine normalde hastaların kıyafetlerini yıkanması yasaktır. Fakat bu vakada test edilen makine hastanenin merkez çamaşırhanesinin dışındaydı. Ve yalnızca annelerin kıyafetleri ve bebeklerin bere ve çorapları için kullanılmıştı.

Hastane personeli bu makineyi kullanmayı bıraktıktan sonra yeni doğanlara bulaşmış Klebsiellaoxytoca vakası olması.

Yazarlar çamaşır makinelerinin bulaşıcılık kaynakları olma ihtimali olduğu için daha çok incelenmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca yazarlar insanların özel bakım gerektiren yaşlı insanların, bağışıklık sistemi zayıf , enfeksiyonlu yarası olan ve idrarlarını tutamayan insanlar gibi hassas insanların çamaşırlarını ev tipi çamaşır makinelerinde yıkarken bir takım önlemler almaları gerekebileceğini de söylediler.

Bonn Üniversitesi Hastanesi’nde Hijyen ve Halk Sağlığı Enstitüsü başkanı ve yöneticisi kıdemli yazar Dr. Martin Exner bir cümlesinde patojenlerin bulaşmasını engellemek için çamaşırların yüksek sıcaklıklarda yıkanması veya etkili dezenfektanlarla yıkanması gerektiğini belirtti.

Ancak Adalija bir hastane için geçerli olan ‘özel bir durum’u belirttiğini ve hastane dışında insanların hasta olduklarında veya sevdikleri hasta olduğunda el yıkamak gibi hijyenik yöntemlerden ötesine gitmelerine gerek olmadığını söyledi.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Çeviri: Hacer Sezgin

Kaynak: https://www.livescience.com/washing-machines-drug-resistant-bacteria.html

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları

Eskiden beri özellikle kış aylarında ya da dışarıda kurutma imkanı mümkün olmayan yerlerde iki klasik durum vardır. Ev içinde çamaşır kurutmak.
Devamını oku...
Yaşam

Ev içinde çamaşır kurutmak neden sağlığa zararlı?

Özellikle kış aylarında ev içerisinde çamaşır kurutmak zorunda kalabiliyoruz.
Devamını oku...