Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları - Azınlıkça
Yaşam

Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları

Eskiden beri özellikle kış aylarında ya da dışarıda kurutma imkanı mümkün olmayan yerlerde iki klasik durum vardır. Ev içinde çamaşır kurutmak.

Ya odanın tam ortasında kurutma telinde çamaşır kurutulur yada radyatörün üzerine serilerek kuruması sağlanır. Ancak bunun sağlık açısından ne gibi tehditler yarattığından çoğumuzun haberi yok. Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları arasında özellikle çocuklar ve astım hastaları büyük yer kaplıyor.

Nemli Ortam Akciğer Hastalığı Yapıyor

  • Kuruttuğunuz her bir kıyafetin barındırdığı su miktarı kadar ortamdaki nem oranını arttırmış oluyorsunuz.
  • Artan bu nem oranı ile küf, mikroorganizma, mantar ve mite gibi zararlı maddeler hastalık yapacak seviyeye çıkıyor. Gözle görmediğimiz bu maddeler sayesinde başta alerjik hastalıklar olmak üzere astım ve koah gibi ileri seviye solunum sıkıntısı yaratan akciğer hastalıklarına maruz kalıyorsunuz.
  • Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları arasında daha ileri safhalarında ise Aspergillosis adı verilen bir hastalık oluşuyor ve bunun sonucunda ilk belirtiler yüksek ateş, öksürük, hırıltılı nefes alma ve nefes darlığı ile seyredip ölümle sonuçlanabiliyor.
  • Ayrıca sürekli bu duruma maruz kalan bireylerin zamanla bağışıklık sistemi zayıflıyor ve daha ciddi kronik hastalıklara neden oluyor.

Bu bahsedilen durumlar en çok büyüme gelişme çağındaki çocukları etkiliyor. Henüz bağışıklık sisteminin tam oturmaması ve enfeksiyona açık olmasından dolayı çocuklar büyük tehdit altında olabiliyor. Ayrıca yine aynı şekilde direncin azaldığı yaşlılar da düşük bağışıklık sistemlerinden dolayı bu durumdan en çok etkilenen bireyler arasında yer alıyor.

Eski Yöntemle Kurutun

Yapılan tüm araştırmalar gösteriyor ki eski yöntem olarak bilinen dışarıda açık havada çamaşır kurutmak en sağlıklı yöntemlerin başında geliyor. Bu sayede hem çamaşırda bulunan nem evi etkilemiyor hem de kullanılan deterjanın kokusu alerjik reaksiyonlara sebep olmayacak şekilde uçup gidiyor.

Ancak eski yöntemin her zaman mümkün olmadığının farkındayız. Ev içinde çamaşır kurutmanın zararları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra bunu azaltmak adına bu sıkıntılardan kurtulmak için teknolojinin faydalarından yararlanıp kurutma makinasını da tercih edebilirsiniz. Farkında olmadığımız ufak detayların bile sağlığımızı tehdit ettiğini unutmayalım ve her alanda önlemimizi önce kendimiz alalım.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Balkonda çamaşır kurutmak kansere davetiye çıkarabilir

Yola bakan balkonlarda çamaşır kurutmanın, ıslak elbiselere yollardan gelen tozların yapışması yüzünden kansere yol açabileceği öne sürülüyor.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Çamaşır kurutma makinesinin içine gizledi

Yunanistan’da yaşanan ilginç olayda çamaşır kurutma makinesini uyuşturucu gizlemek için kullanan iki kadın polise yakalanmaktan kurtulamadı.
Devamını oku...
Yaşam

Ev içinde çamaşır kurutmak neden sağlığa zararlı?

Özellikle kış aylarında ev içerisinde çamaşır kurutmak zorunda kalabiliyoruz.
Devamını oku...