Fırtına ve şimşek esnasında banyo yapmak tehlikeli mi? - Azınlıkça
Yaşam

Fırtına ve şimşek esnasında banyo yapmak tehlikeli mi?

Hava durumunu merak etmeyenimiz yok. Özellikle Batı Trakya gibi tarım ile uğraşan bölgelerde hava durumu en çok merak konuların başında geliyor.

Kimi doğa olayları sırasında insanların yaptıkları dikkatsiz davranışlar ise hayatların kaybolmasına mal olabiliyor

Fırtınada yıkanmak tehlikeli midir? Uzun zamandır, küvetin içinde sıcak veya ılık bir duş almanın, elektrik gökyüzünden akarken tehlikeli bir öneri olduğu söyleniyor.

Şimşek fırtınası sırasında banyo yapma gerçeğine girmeden önce, bunun neden bir soru olduğunu tartışalım.

Bilim Günlüğü’nde yer alan habere göre ilk olarak, yıldırım hakkında aptalca efsaneler var. Örneğin, yıldırım çarpması bir uçak için genellikle o kadar büyük bir şey değil – pilotlar deli değildir ve gök gürültülü fırtınalardan kaçınmaya çalışsalar da, uçaklar akımları güvenli bir şekilde yürütmek için inşa edilmiştir. Eski “arabadaki plastik lastikler sizi yıldırım çarpmalarından korur” sözü tamamen yanlıştır; Bir araba güvenlidir, çünkü akımı zemine iletmek için metal bir çatısı ve yanları vardır.

Yıldırımın nasıl işlediği (ve neyi etkileyebileceği) hakkında birçok yaygın yanlış anlaşılma vardır. Fakat bu yazdıklarımız sizi yanıltmasın; “Fırtına Sırasında Duş Alınmamalı” sözünde gerçeklik söz konusu olabilir.

Fırtına sırasında yıkanmak gerçekten tehlikelidir. Ve sadece teorik olarak tehlikeli değil; ABD’de yılda 10 ila 20 kişiden bahsediyoruz; bir fırtına sırasında ev suları ile uğraşırken yaralandı; Ve bu sadece küvette oturmak, (kelimenin tam anlamıyla) yıldırımın çarpmasını beklemek anlamına gelmez. Bulaşıkları yıkamak veya hatta musluk kullanmak bile tehlikeli.

Sebepler borulara dayanıyor. Ev sıhhi tesisatında kullanılan birçok boru metaldir ve bu metal bir elektrik akımına karşı koyamaz. Özellikle eski binalarda topraklama su borularına verilmiş olabilir ve bu çok risklidir.

Daha şaşırtıcı olanı sık sık yabancı maddeler ile temasta olan su, elektriğin davranışına yardımcı olur. Kendinizi ıslak malzemelerle örtün – duşta, banyoda ya da sadece musluğu genel olarak kullanarak – ve elektrik akımının size doğru atlamasına yardımcı olursunuz.

Daha önce de söylediğimiz gibi, fırtına sırasında musluk sularıyla uğraşmak, her yıl bir düzineden fazla insanın yaralanmasıyla sonuçlanıyor. Ancak bu en büyük tehdit değil. 1 Ağustos 2018 itibariyle, Ulusal Hava Durumu Servisi ve StruckbyLightning.org’a göre yıldırım nedeniyle 15 kişi öldü, 58 kişi yaralandı.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya'da Kiraz Üreticileri Dolu Yüzünden Büyük Zararla Karşı Karşıya

Batı Trakya’da, 21 Nisan’da yaşanan şiddetli dolu yağışı, bölgenin kiraz üretimine ciddi zararlar verdi.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Batı Trakya Afrika'dan Gelen Toz Bulutları Altında

Afrika’dan gelen toz bulutları yağmurla birlikte başta Batı Trakya olmak üzere tüm Yunanistan’ı sardı.
Devamını oku...
Yunanistan Batı Trakya Haber

Gümülcine - Selanik Otoban Ücretlerinde Büyük Zamlar: 20 Evro Gidiş Geliş!

Egnatia Otobanı üzerinde yapılan yeni düzenlemelerle, Gümülcine – Selanik arası ve tersi güzergah için geçiş ücretlerinde önemli oranda artışlar yaşanıyor.
Devamını oku...