Düşman iken ortak düşmana karşı birleşme kararı aldılar - Azınlıkça
Yaşam

Düşman iken ortak düşmana karşı birleşme kararı aldılar

Düşman iken ortak düşmana karşı birleşme kararı aldılar

Uzun süredir devam eden Amazon ormanları yangınları en çok o bölgelerde yaşayan kabileleri etkiliyor.

Brezilya’nın ve dünyanın ciğerleri de olan ormanların yanmasının yanı sıra ormanları bekleyen ve siyaset kaynaklı diğer tehditler kabileleri tehdit ederken, birbiriyle kanlı bıçaklı olan kabileleri de barışmaya zorladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, ülkenin Para eyaletindeki yerli kabilelerden birbirine düşman olanlar şimdilerde muz kabuğunda pişmiş balık ikramı yapmaya başladı. 

Yangınları konuşmak için Xingu’daki Kayapo’da bir araya gelen 14 farklı etnik grup ve topluluk, yaşamlarını tehdit eden yangınları konuştu.

Bu halkları tek tehdit eden yangınlar değil. Aynı zamanda hükümetin bu bölgelerde maden sahaları açma ve tarımı destekleme projeleri de büyük birer tehdit.

Madencilik ve kerestecilik, tarım aynı zamanda suların kirlenmesi anlamına da geliyor. 

Kabilelerin yeni düşmanı ise Brezilya hükümeti.

Yerli topluluklar, iç çatışmaları kabul etmekle birlikte hükümete karşı mücadele için birleşmiş durumda.

Amazonlarda 2010’dan bu yana 31 bin yangın çıktı. 

Çevreciler bundan Brezilya devlet başkanının politikalarını sorumlu tutuyor ve Bolsonaro’nun seçildiğinden beri hayvancılık yapan çiftçileri orman alanı açmaya teşvik ettiğini söylüyorlar.

Yerli halkları en çok kaygılandıran şey hükümetin madencilikle ilgili planları. Bolsonaro yerlilerin yaşadığı topraklarda maden arama izni vermeyi istiyor ama bunun için Kongre’nin de onayını alması gerekiyor. 

Şu anda yerlilerin yaşadığı koruma alanlarında madencilik yapılması yasak. Fakat uydu görüntülerinde madencilerin bu topraklarda Ocak ayından bu yana yasa dışı faaliyetlerini artırdıkları dikkat çekiyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et