Kanser riski ve kırmızı et tüketimi arasındaki ilişki keşfedildi - Azınlıkça
Yaşam

Kanser riski ve kırmızı et tüketimi arasındaki ilişki keşfedildi

 kanser riski ve kırmızı et tüketimi arasındaki ilişki

Bilim insanları kanser riski ve kırmızı et tüketimi arasındaki ilişkiyi maalesef kuvvetlendirdi.

Çok kırmızı et yiyen insanların belirli kanser türlerinde daha fazla tehlike altında bulunması fakat diğer etçil canlılarda böyle bir durumun olmaması, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacıları, Neu5Gc adı verilen ve insanlar hariç çoğu memelide doğal olarak bulunan bir şekerin, tümör oluşumundaki muhtemel payını araştırmaya itti.

Bilim insanları, Proceedings of the National Academy of Sciences bülteninin çevrimiçi ön baskısında yayınlanan çalışmada, (insanlar gibi) şeker bakımından yetersiz halde olması için üzerinde genetik mühendislik yapılmış fareleri Neu5Gc ile beslemenin, kendiliğinden gelişen kanserleri önemli oranda desteklediğini buldular. Çalışmaya kanserojen maddelere maruz kalmanın veya yapay kanser uyarıcılarının dahil edilmemesi, kırmızı et tüketimi ile kanser arasında kilit bir bağlantı olarak Neu5Gc’i daha fazla kapsadı.

UC San Diego Moores Kanser Merkezi’nin üyesi Baş araştırmacı Ajit Varki şöyle konuşuyor: “Şimdiye değin, Neu5Gc’i kansere bağlayan elimizdeki tüm kanıtlar tesadüfiydi veya bir parça yapay olan deneysel durumlardan dolaylı olarak tahmin ediliyordu. İlk defa burada, insanlardaki özdeş durumu taklit etmenin (insan olmayan bir canlıyı Neu5Gc ile beslemek ve anti-Neu5Gc antikorlarını tetiklemek), farelerde kendiliğinden gelişen kanserleri artırdığını doğrudan gösterdik.”

Varki’nin takımı ilk önce genel besinlerde düzenli bir inceleme yürüttü. Kırmızı etlerin (sığır, domuz ve kuzu eti) Neu5Gc bakımından zengin olduğunu buldular. Bu durum, bunlar gibi memeli kökenli besinlerin, insan beslenmesindeki Neu5Gc’in temel kaynakları olduğunu doğruladı. Molekülün biyolojik olarak kullanılabilir olduğu da bulundu, yani kan akışı aracılığıyla vücut genelinde dokulara dağıtılabiliyordu.

Araştırmacılar daha önce hayvan Neu5Gc’sinin insan dokularına emilebildiğini keşfetmişti. Bu çalışmada, eğer vücudun bağışıklık sistemi, yabancı bir molekül olan tüketilmiş hayvan Neu5Gc’sine karşı sıkça antikor üretiyorsa, kırmızı et tüketiminin iltihaba neden olabileceğini varsaydılar. Kronik iltihabın, tümör oluşumunu desteklediği biliniyor.

Takım bu kuramı sınamak için farelere mühendislik uyguladılar ve kendi Neu5Gc’lerinden yoksun olup ona karşı antikor üretmelerini sağladılar. Bu farelere Neu5Gc verildiği zaman, düzenli iltihaplanma geliştirdiler. Kendiliğinden gelişen tümör oluşumu beş kat arttı ve Neu5Gc tümörlerde birikti.

Varki şöyle söylüyor: “İnsanlarda son kanıtı sağlamak çok daha zor olacak. Fakat daha genel olarak bu çalışma ayrıca, damar tıkanması ve tip 2 diyabet gibi kronik iltihap tarafından şiddetlendirilen diğer hastalıklarla kırmızı et tüketiminin muhtemel bağlantılarını açıklamaya yardımcı olabilir.

“Tabii ki ölçülü miktarlarda kırmızı et, genç insanlar için iyi bir besin kaynağı olabilir. Çalışmamızın sonunda bu durum için uygun çözümlere yol açacağını umuyoruz.”

HABERİ KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.