Uykusuzluğa yol açan 10 besin - Azınlıkça
Yaşam

Uykusuzluğa yol açan 10 besin

Birçok insan uykusunun olmasına rağmen bir türlü uyuyamadığından şikâyetçidir. Uykusuzluk birçok nedenden kaynaklı olabilir.

Uykusuzluk psikiyatrik ya da biyolojik nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir. Uykusuzluğa yediğiniz besinler de neden olabiliyor.

Habertürk’te uykusuzluğa sebep olan 10 besin sıralanıyor:

Brokoli: Brokoli, karnabahar, havuç ve lahana gibi çoğu sebze yüksek miktarda çözünemeyen lif içerdikleri için yavaş sindirilirler. Bu yüzden yatma saatinize yakın bir zamanda sebze yememeniz daha rahat uyumanız için önemlidir. 

Nane: Nane, birçok faydasının yanı sıra mide ekşimesine de sebep olur. Bu yüzden naneli sakız çiğneme veya nane çayı içme alışkanlıklarınızı yavaş yavaş rafa kaldırmanız gerekebilir.

Soğan: Soğan, şişkinlik ve gaza sebep olmasının yanı sıra mide asidinizin artırır bu da size rahatsızlık verir. Bu yüzden akşam yemeğinde çok fazla soğan tüketilmesi önerilmiyor.

Dondurma: Dondurma, içindeki yüksek yağ oranından dolayı zor sindirilir. Yatmadan önce dondurma yerine az yağlı yoğurt veya süt tüketmeniz daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.

Kuruyemiş: Kuruyemiş yemek enerji verir ve vücudunuzun bu enerjiye geceleri ihtiyacı yoktur. Bunun yerine kuruyemişleri güne başlarken tüketebilirsiniz.

İşlenmiş et: Protein ve yağ bakımından zengin olan sosis, sucuk vb. et çeşitleri sindirilmesi zor olduğundan dolayı yatma saatinize yakın tüketirseniz gece boyunca midenizi meşgul ederler. Bu da geceleri rahat uyuyamamanıza sebep olur.

Bitter çikolata: Sadece 2 parça çikolata bile beyninizin ve metabolizmanızın daha hızlı çalışmasına sebep olur. Ayrıca kafein içerdiğinden dolayı uykunuzu kaçıracağından emin olabilirsiniz.

Yeşil çay: Kafein gibi yeşil çay da kalp atışınızın yükselmesine ve gergin hissetmenize sebep olur. Bu yüzden kafeine karşı hassas bir bedeniniz varsa yatmadan önce yeşil çay içmeniz de önerilmez.

Baharatlı yiyecekler: Sindirim problemlerine ve mide yanmasına sebep olmasının yanı sıra vücut ateşinizi de yükselten baharatlı yiyecekleri yatmadan önce fazla tüketmek huzursuz bir uyku uyumanıza, hatta uyuyamamanıza, sebep olur.

Su: Su içmenin sağlık için çok önemli olduğu bir gerçek. Fakat yatmadan önce çok fazla su içmek gece boyunca tuvalete gitmenize sebep olabilir. Bu yüzden yatmadan en fazla 1,5 saat önce son suyunuzu içmeniz önerilir.

Kaynak

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Daha hızlı uykuya dalmak için tavsiye

İnsanların uykuya dalmakta zorluk çekmesinin sayısız nedeni var. Bunlar, hava yolu tıkanıklığı olan uyku apnesi durumunda olduğu gibi fizyolojik olabilir veya günün geç saatlerinde çok fazla kafein alınmasından dolayı olabilir.
Devamını oku...
Yaşam

Uykusuzluk hastalığı nedir?

Uyku hastalıklarının ihmal edilmesi önemli sağlık risklerine neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar 100 kişiden 20’sinin uykusuzluk çektiğini, 12’sininse uyku hastalığıyla karşı karşıya olduğunu gösteriyor.
Devamını oku...
Yaşam

Mışıl mışıl uyku için 90 saniyelik formül

Uykusuzluk üzerine yapılan araştırmalar hafızalarda ezbere tutulamayacak kadar fazla.
Devamını oku...