Vücuttaki iltihapları yok eden besinler - Azınlıkça
Yaşam

Vücuttaki iltihapları yok eden besinler

Enflamasyon olarak da bilinen vücutta iltihaplanma insanın hastalıklara karşı savaşırken verdiği doğal tepkidir.

Ancak iltihap çok güçlendiğinde kronik bir hal alıp otoimmün hastalıklardan kansere kadar birçok sağlık problemine yol açabilir.

Yüksek oranda şeker ve doymuş yağ olan yiyeceklerin iltihaba katkı yaptığı düşünüldüğünden iltihapla ilgili sağlık sorunu olan kişiler genellikle düşük oranda şeker içeren diyetleri takip eder.

Öte yandan, iltihaba karşı vücudumuzu güçlendirmeye yarayan birçok yiyecek de bulunmaktadır. Time dergisinin sağlık ekine göre bu yiyecekler ve onları hazırlama yöntemleri şöyle:

Armut

Nasıl yemeli: Armutları doğrayıp kaşar peyniri ve cevizle birlikte salatalara ekleyin.

Neden yararlı: iltihapla ilgili bir endişeniz varsa (örneğin romatizma veya diyabet hastasıysanız) armut gibi yüksek lifli  gıdalar bu sorunla baş etmenin doğal yöntemlerinden biri. Lif oranı yüksek diyetler hem sağlıklı mikrobiyomo ortamı sağlar hem de kolay doymayı destekleyerek kilo vermeye yardımcı olurlar.

İstavrit

Nasıl yemeli: İstavrit Akdeniz mutfağının olmazsa olmazlarından. File istavriti (veya macera seviyorsanız tüm balığı) tavada kızartıp bolca baharat, zeytin yağı ve limonla yiyebilirsiniz.

Neden yararlı: İstavritteki yüksek yağ oranı yüksek iltihapla tanımlanan kalp hastalığı veya Alzheimer gibi bir çok hastalığa karşı direnci arttırır. İstavrit aynı zamanda B12 ve D vitaminleri için önemli bir kaynaktır. D vitaminini genellikle diğer gıdalardan almak zordur. Genel olarak kemik sağlığı ve bağışlık sistemi işlevi için çok önemli olan D vitamini aynı zamanda vücudun kalsiyum emmesini kolaylaştırır.

Ispanak

Nası yemeli: Avakado gibi yüksek yağ içeren bir gıdayla birlikte bir ıspanak salatası yaparak bu sebzenin besleyiciliğinden daha iyi faydalanabilirsiniz.

Neden yararlı: Ispanak tam bir güç yemeği olarak bilinmeyi hak ediyor. Ispanak sitokin adı verilen ve iltihaba yol açan molekülerden vücudu korumaya yarayan E vitamini  için önemli bir kaynaktır. Ispanağın koyu yeşili – diğer koyu yeşil yapraklı gıdalarda olduğu gibi – besleyici olduğunun göstergesidir.

Çay

Nasıl içmeli: Siyah çay kendi başına da oldukça lezzetli ancak biraz süt ve bal ile de içilebilir. Alternatif olarak ferahlatıcı bir içecek elde etmek için limon ve nar suyu ile içebilirsiniz.

Neden yararlı: Genellikle sağlık açısından yeşil çay ilgi çekse de aynı bitkiden gelen siyah çayın da yararları bulunmaktadır.

Siyah çay içmek hem damarları açık tutar hem de çayın içerdiği antioksidanlar hücre hasarını engeller. Siyah çayla ilgili bir araştırma özellikle yumurtalık kanseri riskini büyük oranda azalttığını ortaya koymuştur.

Karabuğday

Nasıl yemeli: Soba makarnası yapımında kullanılan karabuğday çorbalara eklenebilir. Bu tahılı tek başına hazırlayıp pirinç veya bulgur pilavı yerine de yiyebilirsiniz.

Neden yararlı: Tahıl yemek kanda iltihap değerlerini gösteren C- reaktif proteinini düşürmeye yardımcı olabilir. Gluten içermeyen karabuğday aynı zamanda çölyak hastaları için de güvenlidir.

Nar

Nasıl yemeli: Birçok markette ayrıca satılan nar taneleri, narı ortadan ikiye bölüp kaşıkla ayıklayarak da çıkarılabilir. Bu şekilde bir kaseden tüketilebileceği gibi salatalara da eklenebilir.

Neden yararlı: Nar taneleri hem kolesterolu hem de tansiyonu düşürmeye yardımcı olan antioksidanlar açısından iyi bir kaynaktır. Birçok uzman nar tanelerinde bulunan punicalagin adlı bileşenin beyinle ilgili hastalıkların ilerlemesini yavaşlatacak şekilde beyinde iltihabı azalttığını söylemektedir.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Yaşam

Vücutta biriken suyu atmanın doğal yolları

Su kaybının doğru ve yanlış yolları vardır. Bir çok insan farkında olmadan yanlış yolları tercih eder.
Devamını oku...