«Αυτός ο νόμος είναι καταστροφικός για 6.200 οικογένειες της Ροδόπης» - Azınlıkça
Ειδήσεις

«Αυτός ο νόμος είναι καταστροφικός για 6.200 οικογένειες της Ροδόπης»

«Αυτός ο νόμος είναι καταστροφικός για 6.200 οικογένειες της Ροδόπης»

Τη στήριξη των μελών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν τα μέλη του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, με επιστολή τους που παραδόθηκε δια ζώσης.

Τα ίδια αιτήματα θα κοινοποιήσουν και στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα επισκεφτεί την περιοχή το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου στο πλαίσιο του αναπτυξιακού συνεδρίου που διοργανώνει η κυβέρνηση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

Το δριμύ “κατηγορώ” των καπνοπαραγωγών έχει να κάνει με τον αποκλεισμό τους από το άρθρο 38 περί συνδεδεμένων ενισχύσεων. “Με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2015-2020 ο καπνός πλέον δεν θα παίρνει συνδεδεμένες ενισχύσεις διότι δεν εντάχθηκε στο Άρθρο 38 με τα προϊόντα που θα παίρνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις”, αναφέρει η επιστολή, στην οποία υπογραμμίζεται η επίπτωση του εν λόγω αποκλεισμού από τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν.

“Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο στον Νομό Ροδόπης 6.200 οικογένειες ζούνε με την καλλιέργεια του καπνού, διότι αποτελεί μονοκαλλιέργεια. Ο κλήρος είναι μικρός και φανταστείτε τις καταστροφικές συνέπειες για τον Νομό μας στην περίπτωση που ο καπνός δεν επιδοτηθεί καθώς και τι θα απογίνουν οι 6.200 οικογένειες που ζούνε από τον καπνό και δεν υπάρχουν εναλλακτικές καλλιέργειες για να καλλιεργήσουν κάτι άλλο πέραν του καπνού, διότι ο καπνός καλλιεργείται σε εδάφη άγονα και ξερικά στην πλειοψηφία τους”, διερωτούνται με την επιστολή τους οι καπνοπαραγωγοί.

Σύμφωνα με τους καπνοπαραγωγούς, δύο είναι τα βήματα που απαιτούνται. Πρώτον, η στήριξη της καπνοκαλλιέργειας από την πολιτεία και, δεύτερον, η επανεξέταση των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως αναφέρει η επιστολή “θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καπνοκαλλιέργεια με μέτρα από προγράμματα του Β’ Πυλώνα, για να συνεχιστεί η καλλιέργεια του καπνού ή μπορεί να εφαρμόσει το Ελβετικό μοντέλο όπου από τον φόρο των τσιγάρων επιστρέφει ένα ποσοστό στους καπνοπαραγωγούς της. Κάτι παρόμοιο μπορεί να εφαρμοστεί και στην χώρα μας διότι γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη 91% επιβάρυνση στα τσιγάρα οπότε θα ήταν εφικτό κατά την γνώμη μας ότι από τον φόρο των τσιγάρων θα μπορούσε να επιστραφεί τουλάχιστον 5% στους ενεργούς καπνοπαραγωγούς”.

Επίσης “θα πρέπει επιτέλους η πολιτεία να επανεξετάσει το θέμα των άμεσων ενισχύσεων του καπνού και να συμπεριλήφθη ο καπνός στα προϊόντα που θα παίρνουν συνδεδεμένες ενισχύσεις και να σταματήσει αυτή η αδικία που γίνεται στον καπνό “.

Η πρόταση των καπνοπαραγωγών, που εκφράστηκε δια στόματος του προέδρου του συνεταιρισμού Εσάτ Χουσεΐν είναι για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2020-2026 “να επιδοτηθεί ο καπνός με βασική ενίσχυση 220 ευρώ το στρέμμα και να ενταχθεί στον κατάλογο των προϊόντων με συνδεδεμένη ενίσχυση στα 100 ευρώ ανά στρέμμα”. – Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.