Αχμέτ από τη Μυρτίσκη: «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουμε. Προσπαθούμε» - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αχμέτ από τη Μυρτίσκη: «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουμε. Προσπαθούμε»

Αχμέτ από τη Μυρτίσκη: «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουμε. Προσπαθούμε»

Αντιμέτωποι με τα προβλήματα είναι οι κάτοικοι της ορεινής Ροδόπης.

«Με την κρίση όλα είναι πιο δύσκολα» δηλώνει ο κ. Αχμέτ Χαλήλ Μπασί, κάτοικος της Μυρτίσκης στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και στέκεται στη μονοκαλλιέργεια του καπνού, η οποία πια δεν μπορεί να εξασφαλίσει οικονομικά τους κατοίκους. «Πώς να ζήσει ένας παραγωγός με την οικογένειά του με 5.000 ευρώ το χρόνο;» αναρωτιέται προσθέτοντας πως η κτηνοτροφία και η καλλιέργεια πατάτας σε μικρές εκτάσεις γης δεν μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά το οικογενειακό εισόδημα. «Παράγουν την πατάτα και την προωθούν μόνοι τους» δηλώνει σημειώνοντας πως οι όποιες προσπάθειες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών “ναυάγησαν”. «Έλειπε η σωστή οργάνωση με αποτέλεσμα αυτοί οι οποίοι τόλμησαν αφέθηκαν μόνοι και γρήγορα εγκατέλειψαν.»

Αμπελουργία, αλλά…

Τα τελευταία χρόνια σε οικισμούς με χαμηλότερο υψόμετρο από αυτό της Μυρτίσκης, όπως η Δρανιά οι παραγωγοί ασχολούνται με την καλλιέργεια της αμπέλου. «Σε κουβέντες που έχω μαζί τους διαπιστώνω ότι δεν είναι ευχαριστημένοι. Από τους είκοσι που ξεκίνησαν έμειναν ουσιαστικά 2-3 να ασχολούνται. Κι αυτοί ακόμη παράγουν και πωλούν μόνοι τους.»

Η μετανάστευση ανοιχτή πληγή

Μόνιμος κάτοικος στην ορεινή Μυρτίσκη ο κύριος Αχμέτ Χαλήλ Μπασί βλέπει με πόνο ψυχής, όπως λέει, τους οικισμούς να «αδειάζουν» από τους νέους, οι οποίοι παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο εργαζόμενοι στην Ολλανδία και στη Γερμανία. «Εργάζονται σε δουλειές δύσκολες. Στα ναυπηγεία και στα θερμοκήπια. Δουλεύουν θέλοντας να μείνουν μόνιμα εκεί, καθώς γνωρίζουν ότι πίσω, στον τόπο τους, οι επιλογές είναι λίγες. Τι να κάνουν; Να ασχοληθούν με τον λιγοστό καπνό και την υποτιμημένη κτηνοτροφία; » αναρωτιέται γνωρίζοντας ότι οι απαντήσεις μόνο πίκρα προκαλούν. Όσον αφορά στον ίδιο και στην οικογένειά του; «Θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουμε από την περιοχή. Προσπαθούμε, αντέχουμε και θα είμαστε οι τελευταίοι που θα φύγουμε.»

ΕΡΤ Κομοτηνής – Μαρία Νικολάου

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et