1 στις 3 επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώνει μισθούς του προσωπικού - Azınlıkça
Ειδήσεις

1 στις 3 επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώνει μισθούς του προσωπικού

1 στις 3 επιχειρήσεις δεν μπορεί να πληρώνει μισθούς του προσωπικού

Μία στις τρεις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (33,8%) δυσκολεύτηκαν κατά το τελευταίο εξάμηνο να καταβάλλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους.

Το στοιχείο αυτό προκύπτει από την έρευνα του Ινστιτούτου (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και αναδεικνύει το πρόβλημα ρευστότητα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πραγματική οικονομία. Από την ανάλυση της έρευνας προκύπτει ότι το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο συγκριτικά με το 39,3% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους ή το 41,2% που ήταν τον περσινό Ιούλιο.

Παρά την τάση μείωσης του φαινομένου όμως, το ποσοστό παραμένει σε υψηλά επίπεδα και αποτελεί εστία προβληματισμού. Από τα υπόλοιπα στοιχεία της έρευνας ξεχωρίζει το ότι το 42,7% από τις 1.006 επιχειρήσεις που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσε πως απασχολεί εργαζόμενους με ευέλικτες μορφές εργασίας. Μάλιστα το 36,4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι κατά το τελευταίο εξάμηνο αναγκάστηκαν είτε να μειώσουν περιστασιακά ώρες είτε ημέρες εργασίας από το προσωπικό τους. Πριν από 12 μήνες βρισκόταν στο 33,7% το ποσοστό για το ίδιο ερώτημα.

Άρα διαπιστώνεται αύξησή του κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός που δείχνει ότι η μερική απασχόληση και η εκ περιτροπής εργασία έχουν αποκτήσει σημαντικό «χώρο» στο ελληνικό επιχειρείν. Στα θετικά της έρευνας καταγράφεται το στοιχείο ότι κατά το εξάμηνο Φεβρουαρίου – Ιουλίου του τρέχοντος έτους, υποχώρησε στο 25% από 31,8% ένα εξάμηνο νωρίτερα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να προβούν σε μείωση μισθού.

Πάντως η πρόβλεψη για το επόμενο εξάμηνο δείχνει ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν επιφυλακτικές ως προς το σκέλος της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτό και στην έρευνα αποτυπώνεται ότι το 18,6% των επιχειρήσεων παραδέχεται ότι εντός των επόμενων έξι μηνών θα αναγκαστούν να μειώσουν τους μισθούς ή τις ώρες εργασίας των υπαλλήλων τους.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.