Αλλάζουν οι κανόνες φυτοφαρμάκων! Με συνταγογράφηση πλέον - Azınlıkça
Ειδήσεις

Αλλάζουν οι κανόνες φυτοφαρμάκων! Με συνταγογράφηση πλέον

Φυτοφάρμακα

Υπέρ της συνταγογράφησης των φυτοφαρμάκων δηλώνει ο κος Λάζαρος Κουρουκεχαγιάς, που είναι ιδιοκτήτης του καταστήματος γεωπονικών ειδών “Στοά του Φυτού”.

Όπως εξηγεί “βάσει νόμου ο τρόπος πώλησης των φυτοφαρμάκων στους ιδιώτες έχει αλλάξει. Ήδη από τις 26 Νοεμβρίου του 2015 η πώληση των φυτοφαρμάκων γίνεται μόνο με καταγραφή των στοιχείων αυτού που τα προμηθεύεται. Όσο αφορά τους επαγγελματίες αλλά και τους ερασιτέχνες από τις 18/9/2017 πλέον θα γίνεται κατόπιν συνταγογράφησης.

Η πώληση των φυτοφαρμάκων θα γίνεται μόνο σε επαγγελματίες χρήστες, δηλαδή σε αυτούς που έχουν αποκτήσει το πιστοποιητικό γνώσης χρήσης γεωργικών φυτοφαρμάκων. Είναι αυτό το σεμινάριο που έχουν παρακολουθήσει οι περισσότεροι από τους αγρότες, και κατόπιν εξετάσεων έχουν αποκτήσει πιστοποιητικό. Αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούν να προμηθεύονται φάρμακα από τον γεωπόνο κατόπιν συνταγής  και θα γίνεται και διάγνωση της ασθένειας η οποία θα πλήττει την καλλιέργεια. Ταυτόχρονα οι ίδιοι άνθρωποι θα μπορούν να ψεκάσουν και για λογαριασμό άλλων, δηλαδή κάποιος που δεν έχει αυτό το πιστοποιητικό δε θα μπορεί να ψεκάσει φάρμακο αλλά θα του την κάνει την δουλειά μόνο επαγγελματίας ψεκαστής”.

Όπως παρατηρεί ο κος Κουρουκεχαγιάς, αυτοί που ενδιαφέρονται πραγματικά για την παραγωγή τους, έχουν ήδη λάβει το σχετικό πιστοποιητικό και είναι οργανωμένοι και έτοιμοι για τη νέα κατάσταση, ωστόσο υπάρχει ένα “μπέρδεμα”, αναφορικά με τους ερασιτέχνες αγρότες: “για τον ερασιτέχνη τα πράγματα είναι μπερδεμένα γιατί υπάρχουν καλλιεργητές που έχουν είκοσι και τριάντα δεντράκια, έχουν μπαχτσέδες, όλοι αυτοί είναι μετέωροι και για να μπορούν να χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα θα πρέπει να έχουν πλέον αυτή την γνώση. 

Θα πρέπει να παρακολουθήσουν αυτό το σεμινάριο έτσι ώστε να μπορούν να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Παίρνουν έναν ειδικό κωδικό ο οποίος είναι μοναδικός για τον καθένα, έρχονται στα δικά μας καταστήματα και κατόπιν κωδικού και καταγραφής αυτού του ανθρώπου ως ψεκαστή καταχωρούμε το φάρμακο το οποίο θέλει να ψεκάσει και ακολουθεί την διαδικασία αυτή”.

Από την άλλη πλευρά, ο κος Κουρουκεχαγιάς εξηγεί ότι “δεν είναι όλα τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα γεωργικά φάρμακα, διότι για παράδειγμα η γαλαζόπετρα η οποία θεωρείται μυκητοκτόνο, είναι ορυκτό και αυτό πουλιέται ελεύθερα, ενώ ο θειϊκός χαλκός θεωρείται φυτοφάρμακο και θα πρέπει να καταγράφεται”.

Ωστόσο ήδη πολλές εταιρίες διαθέτουν σκευάσματα που απευθύνονται σε ερασιτέχνες αγρότες λέει ο κος Κουρουκεχαγιάς, αλλά ταυτόχρονα “ο  νόμος εξαιρεί τον κόσμο ο οποίος θα πάρει ένα φυτοφάρμακο και θα το χρησιμοποιήσει για ανθοκομικά, για δασικά και για καλλιέργεια ήσσονος σημασίας” λέει ο κος Κουρουκεχαγιάς, σημειώνοντας όμως πως ο όρος “ήσσονος σημασίας” είναι πολύ γενικός και χρήζει διευκρίνισης. 

Όσο για τη  χρήση των γεωργικών φαρμάκων στο αστικό πράσινο, σε φυτά, σε γλάστρες και στα μπαλκόνια, στους κήπους στους χλοοτάπητες, ο κος Κουρουκεχαγιάς τη θεωρεί “περιττή” και εκτιμά ότι εκεί πρέπει να γίνεται χρήση βιολογικών προϊόντων:  “υπάρχουν πολλά βιολογικά σκευάσματα και προϊόντα θρέψης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστατευτική δράση και έχουν ελευθερία πώλησης και είναι εντελώς αβλαβή. Αυτή είναι και η σωστή κατεύθυνση που πρέπει να έχει ο κόσμος που έχει τέτοιες γλάστρες γιατί όπως είπαμε πολλές φορές η αντικατάσταση είναι πολύ φθηνότερη από την καταστολή της ασθένειας.

Ούτως η άλλως εγώ ήμουνα κατά στο να διοχετεύουμε ασύστολα στους ερασιτέχνες φυτοφάρμακα γιατί χάνεται το νόημα, δηλαδή ένας ερασιτέχνης το κάνει καθαρά ερασιτεχνικά, αυτός είναι ο σκοπός που καλλιεργεί έναν λαχανόκηπο στον κήπο του, να μην χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα, αν τα χρησιμοποιεί δεν αλλάζει τίποτα με αυτό που θα αγοράσει έξω από το μανάβικο”
Όσο για την εφαρμογή του νέου νόμου, ο κος Κουρουκεχαγιάς τη θεωρεί δεδομένη, υπό το πρίσμα μάλιστα και του διατροφικού σκανδάλου με τα μολυσμένα αβγά που ξέσπασε πρόσφατα στην Ολλανδία και απλώθηκε σχεδόν σε όλη την Ευρώπη. 

Πηγή: Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et