Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ποτών και καπνού στην Ελλάδα - Azınlıkça
Ειδήσεις

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ποτών και καπνού στην Ελλάδα

Μεγάλη αύξηση στις εξαγωγές ποτών και καπνού στην Ελλάδα

Με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς κινούνται οι ελληνικές εξαγωγές, παραμένοντας η θετική έκπληξη στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2017 είναι αποκαλυπτικά της δυναμικής που αναπτύσσουν στις ξένες αγορές εκατοντάδες επιχειρήσεις, οι οποίες αναζητούν διέξοδο από την συρρικνούμενη ελληνική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, χωρίς να συνυπολογίζεται η αξία των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές «τρέχουν» με ρυθμό 7,6% και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως μόνο η κατηγορία των μηχανημάτων εμφανίζει κάμψη, όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες αναπτύσσονται με εντυπωσιακά υψηλούς ρυθμούς – η κατηγορία των ποτών και του καπνού σημειώνει αύξηση πάνω από 50%!

Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο ΠΣΕ, τούτο συμβαίνει παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μέχρι σήμερα (πχ capital controls, έλλειψη ρευστότητας, κ.ά.), αλλά και την έντονη αβεβαιότητα.

Στο εξάμηνο η συνολική αξία των εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, εμφανίζει αύξηση πάνω από 2 δισ. ευρώ ή κατά 18,2% (στα 14,18 δισ. ευρώ, από 12 δισ. ευρώ) έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου του 2016. Χωρίς να υπολογιστούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των εξαγωγών καταγράφει αύξηση κατά 689,2 εκατ. ευρώ ή κατά 7,6%.

Ενδεικτικό της εκρηκτικής αύξησης είναι και η εικόνα του πίνακα με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, καθώς μόλις ένας κλάδος εμφάνισε αρνητικό πρόσημο (μηχανήματα: -7%). Οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν άνοδο, με κάποιους να υπεραποδίδουν, όπως τα ποτά και ο καπνός (51,3%), οι πρώτες ύλες (43,3%), τα χημικά (24,8%) και τα καύσιμα (16,9%).

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαίου 2017, στην Ελλάδα εισήχθησαν προϊόντα συνολικής αξίας 25,78 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 21,61 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, αυξημένα κατά 19,3%. – huffpost.gr

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et