Ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιαζήτ που καταστράφηκε από πυρκαγιά - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιαζήτ που καταστράφηκε από πυρκαγιά

Ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιαζήτ που καταστράφηκε από πυρκαγιά

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου εξέδωσε ανακοίνωση για το Τέμενος Βαγιαζήτ του Διδυμοτείχου.

H Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου, ύτστερα από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για καθυστερήσεις στην απομάκρυνση των καταλοίπων του μεταλλικού στεγάστρου μετά την πυρκαγιά που κατέκαυσε την ξύλινη στέγη του Τεμένους Βαγιαζήτ στις 22 Μαρτίου 2017 με σχετική ανακοίνωσή της ενημερώνει τους δημότες του Διδυμοτείχου ότι στις 2/8/2017 αναρτήθηκε στη Διαύγεια η Απόφαση για την έγκριση της απομάκρυνσης των μεταλλικών στοιχείων του στεγάστρου που είχαν καταστεί επικίνδυνα για τους διερχόμενους και τους κατοίκους.

Οι εργασίες αποξήλωσης και καθαίρεσης των καταλοίπων του στεγάστρου θα ξεκινήσουν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2017. Θα εκτελεστούν με την εποπτεία της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠΠΟΑ με τη συνδρομή και της Εφορείας και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί σε 20 ημερολογισκές ημέρες.

Εν συνεχεία η Εφορεία θα υλοποιήσει σειρά εργασιών ευπρεπισμού του μνημειακού εμβαδού και του περιβάλλοντός του, με τη μεταφορά της τέφρας και του συνόλου της συνδεσμολογίας της στέγης αλλά και των καταλοίπων της ξυλείας της στο Μουσείο και κατόπιν θα προβεί στην εγκατάσταση συστήματος ικριωμάτων και προσωρινού σκεπάστρου, με στόχο με την εξασφάλιση του μνημείου, των εργαζομένων αλλά και των διερχομένων πολιτών.

Για την εκτέλεση των εργασιών αυτών σε ένα ήδη πληγωμένο φορέα απαιτείται χειρουργική ακρίβεια και ασφαλείς προβλέψεις. Πράγματα που δεν είναι δυνατά χωρίς τον λεπτομερή σχεδιασμό που προϋποθέτει και σχετική ανάλωση χρόνου. Εξάλλου το προηγούμενο διάστημα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί νεκρό αφού αφαιρέθηκαν τα πλέον επικίνδυνα κομμάτια του στεγάστρου, διασφαλίστηκε ο μιναρές του μνημείου αλλά και το ίδιο το μνημείο.

Τέλος η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου εξέφρασε τη λύπη της που όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της είναι αναγκασμένη να ζητεί τη διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ του μνημείου, κατά την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά τούτο γίνεται από το υπέρμετρο ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια των διερχόμενων και των περιοίκων.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et