Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Η Κομισιόν ανοίγει δρόμο για άδεια μέσα σε ένα μήνα - Azınlıkça
Ειδήσεις

Φωτοβολταϊκά στη στέγη: Η Κομισιόν ανοίγει δρόμο για άδεια μέσα σε ένα μήνα

Πρόταση «έκτακτης ανάγκης» προωθεί η Κομισιόν για άδειες φωτοβολταϊκών στη στέγη που θα βγαίνουν μέσα σε ένα μήνα!

Ως «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση, σχεδιάζονται από την Κομισιόν ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί ακόμη περισσότερες μειώσεις των διαδικασιών για ορισμένες αιτήσεις, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό προκύπτει από σχέδιο απόφασης για κανονισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο εξασφάλισε το energate.

Η τρέχουσα κρίση απαιτεί «προσωρινά αλλά άμεσα μέτρα για την ταχύτερη επίτευξη ορισμένων από τους στόχους, συμπεριλαμβανομένης της επιτάχυνσης της μετάβασης σε καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη», αναφέρεται. Η Επιτροπή της ΕΕ προτείνει, για παράδειγμα, η έγκριση για ηλιακούς σταθμούς σε «τεχνητές δομές», στις οποίες μπορεί να περιλαμβάνονται περιοχές ανοιχτής εξόρυξης ή χώροι μετατροπής, να μην διαρκεί περισσότερο από έναν μήνα.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, να διευκολύνει τις λύσεις αυτοκατανάλωσης με ηλιακή ενέργεια έως 50 kW. Στο μέλλον, η έγκριση θα θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί εάν η αρμόδια αρχή δεν απαντήσει εντός ενός μηνός από την υποβολή της αίτησης.

Με άλλα λόγια, στον κανονισμό θα προβλέπεται ότι τα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα πρέπει να αδειοδοτούνται εντός ενός μήνα, ενώ για τα μικρά ηλιακά συστήματα αυτοκατανάλωσης ενέργειας έως 50 kW (κιλοβάτ) εισάγεται η έννοια της «θετικής διοικητικής σιωπής».

Η πρόταση αποτελεί συνέχεια του σχεδίου Repower-EU από τον Μάιο του 2022, με το οποίο η ΕΕ δρομολόγησε την ταχύτερη αποδέσμευση από τις ορυκτές μορφές ενέργειας ως απάντηση στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Έκτοτε, η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θεωρείται ότι εξυπηρετεί το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον, γεγονός που αναμένεται, μεταξύ άλλων, να περιορίσει τις καθυστερήσεις που προκαλούνται από τις αγωγές.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.
İlgili Haberler
Ειδήσεις

«Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»: Άνοιξε η πλατφόρμα για την αίτηση επιδότησης

Η επιδότηση του συστήματος φωτοβολταϊκού ξεκινά από 45% και φτάνει το 75% για τα νοικοκυριά – Για ποιους προβλέπεται ειδικό bonus 10% – Ο προϋπολογισμός είναι 238 εκατ. ευρώ
Devamını oku...
Ειδήσεις

Επιδότηση 60% για φωτοβολταϊκά στις στέγες, πότε έρχεται το πρόγραμμα

Στο 60% θα φθάνει το ποσοστό της επιδότησης για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες στο πλαίσιο του προγράμματος που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, ανέφερε η γενική γραμματέας Ενέργειας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου.
Devamını oku...