Ircan köyünden Mustafa: Müşteriler azaldı - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ircan köyünden Mustafa: Müşteriler azaldı

Ircan köyünden Mustafa: Müşteriler azaldı

Rodop iline bağlı Ircan (Arisvi) köyünde yaşayan Mustafa Mustafa 27 yıldır bahçecilikle uğraşıyor.

ERT Komotini Radyosundan Maria Nikolau’ya konuşan bahçıvan Mustafa üretimin son yıllarda iyi olduğunu ifade ederken, hareketliliğin düşmesinden yakınıyor. Kriz yıllarında ürünlerine yönelik talepte yarı yarıya düşüş olduğunu gören Batı Trakyalı tarım üreticisi, küçük tarlasında yetiştirdiği birçok ürünün satılamadığını söylüyor. “Müşteriler azaldı, bununla birlikte gelirimiz de azaldı” diyen Mustafa “Özellikle bu yıl en kötü yıllardan biri” diyor.

Patlıcan, biber, domates ve salatalık fidanları yetiştiren Mustafa’nın Rodop ilinde birçok vatandaşın bahçeciliğe dönüş yapmasına rağmen nasıl satışlarını arttıramadığını soran gazeteciye Ircanlı tarım üreticisi “Gerçekten de tasarruf amacıyla birçok kişi tükettikleri ürünleri kendileri yetiştirme kararı aldı. Ancak fidanlar için bile ucuz çözümler arıyorlar” diyerek birçok kişinin Bulgaristan’dan fidan ve tohum tedarik ettiğini, bir kesim vatandaşın ise kendi başlarına haşlama ekerek yerel çeşit arayışına gittiğini anlatıyor ve sözlerine şunu ekliyor “Birinci kesim fidanlarının büyümemesinden şikayetçi, ikinci kesim ise ürünlerinin gerçekten de yerel tohumlardan gelip gelmediğinden emin değil. Sanırım, bu işi bilen insanlara güvenmeleri gerekir”.

Bahçıvanlığın gerektirdiği yoğun işçilik, yüksek maliyet ve düşük gelir gençleri bu işle uğraşmaktan gün geçtikçe uzaklaştırıyor. 57 yaşındaki Ircanlı Mustafa da bu durum için “Gençler, bizim işimizle uğraşmak yerine oturmayı tercih ediyor” şeklinde üzüntülü bir dille değerlendirmede bulunuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et