Yunan tüketici market alışverişlerini azalttı - Azınlıkça
Ειδήσεις

Yunan tüketici market alışverişlerini azalttı

Yunan tüketici market alışverişlerini azalttı

MRB şirketi tarafından yapılan son araştırma Yunanistan’da tüketicilerin süpermarketlerden yaptıkları alışverişleri azalttığını ortaya koydu.

Araştırmada tüketiciler 7 farklı kategoriye ayrılırken, kategoriler süpermarketlerde yapılan harcama ve ziyaret oranı gibi kriterler baz alınarak tüketici davranışına göre belirlendi. Her kategoride 2015 yılına kıyasla tüketimde düşüş yaşanırken, üç farklı kategoriden “kampanya arayanlar” kategorisine geçiş olduğu görülüyor.

Tüketicilerin %34’ünü oluşturan budget conscious (bilinçli bütçe) kategorisinde süpermarkete yapılan aylık harcamaların 214 euro’dan 185 euro’ya (%13,5) gerilediği görülüyor.

Smart shoppers (akıllı alışverişçiler) kategorisinde yer alanların sayısının %28’den %31’e yükseldiği görülürken bu kategoridekilerin de aylık harcamalarının 230 euro’dan 222 euro’ya (%3,4) gerilediği belirlendi.

Fast & furious (hızlı karar verip alışveriş yapanlar) kategorisinde yer alanların oranının da %11’den %8’e gerilediği görülürken, iki yıla kıyasla bu kategorideki tüketicilerin aylık alışverişlerinde de 274 euro’dan 169 euro’ya %38 oranında ciddi bir gerileme olduğu gözlemlendi.

“Yine mi?” adı verilen ve süpermarkete gitmeyi pek sevmeyen tüketicilerin yer aldığı kategoridekilerin sayısında ise %7’den %10’a yükseliş olduğu görülürken, aylık harcamalarında ise %8,8 oranında bir gerileme olduğu ve aylık süpermarket harcamalarının 214 euro’ya düştüğü ifade ediliyor.

En büyük düşül ise süpermarket zincirlerinin temel hedefini oluşturan “gurme” kategorisindeki tüketicilerde yaşanıyor. %8 oranında sınırlı kalan bu tüketicilerin aylık alışverişinde yaklaşık 100 euro’ya yakın düşüş görülürken 2015’te 510 euro olan süpermarket harcamalarının 403 euro’ya kadar gerilediği ortaya çıkıyor. Anketi gerçekleştiren uzmanlar ise bu kategorideki düşüşün gelirdeki düşüşle ilişkili olmadığını fakat bu kategorideki tüketicilerin özel ihtiyaçlarını kasap, delicatessen gibi başka noktalardan karşılamaya başlayarak süpermarketlerden uzaklaştığını dile getirdi.

Süpermarketi gezmek için bir fırsat olarak görenlerin yer aldığı “day out” kategorisinde ise aylık süpermarket harcamalarının %2,7 gerileme kaydederek 354 euro’ya düştüğü ifade edilirken, alışverişe en çok zaman ayıranların yer aldığı “bir bakayım” kategorisindeki tüketicilerin de aylık süpermarket harcamalarını %2,2 azalttığı ve 488 euro’ya düşürdüğü kaydedildi.

Araştırma totalde de süpermarket harcamalarının 2015 yılına kıyasla %15 azaldığı ve aylık 280 euro’dan 239 euro’ya gerilediğini ortaya koyuyor.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et