Οι μελισσοκόμοι Ροδόπης στα ίχνη των κλεφτών - Azınlıkça
Ειδήσεις

Οι μελισσοκόμοι Ροδόπης στα ίχνη των κλεφτών

Οι μελισσοκόμοι Ροδόπης στα ίχνη των κλεφτών

Με κακούς οιωνούς είχε ξεκινήσει η χρονιά για τους μελισσοκόμους, όπως είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ροδόπης «το Κεντρί», Νίκος Καρακωστίδης.

Όπως είπε ο κος Καρακωστίδης, η ξηρασία του περυσινού καλοκαιριού, προκάλεσε μεγάλη μείωση του πληθυσμού των μελισσών και την κατάσταση επιδείνωσε ο χειμώνας. Και το ζήτημα γίνεται ακόμη χειρότερο, αφού όπως παρατηρεί ο κος Καρακωστίδης δεν υπάρχει σχετικό νομικό πλαίσιο αποζημίωσης των μελισσοκόμων.
Ο δικός μας νομός είχε μια καταστροφή της τάξης των 40% έως 60% ο γειτονικός Έβρος πλησίασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ολική καταστροφή.

ΟΙ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΚΛΕΦΤΩΝ

Εν τω μεταξύ, ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολούν τους μελισσοκόμους της Ροδόπης είναι οι κλοπές μελισσών.

Όπως εξήγησε ο κος Καρακωστίδης, οι ίδιοι οι μελισσοκόμοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εγκαθιστώντας κάμερες παρακολούθησης στα μελίσσια τους, με τις οποίες διαπίστωσαν ότι οι κλέφτες είναι «συνάδελφοι» τους! Ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε μάλιστα και σε συγκεκριμένη υπόθεση κλοπής, που ο κλέφτης έχει ήδη λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη. Η περιγραφή του: «Τα μελίσσια δεν τα κλέβουν οι απλοί άνθρωποι, τα κλέβουν οι μελισσοκόμοι. Τα τελευταία τρία χρόνια που εγώ ασχολούμαι με τον μελισσοκομικό σύλλογο έχω γίνει αποδέκτης περίπου 18 κλοπών. Δεν είχαμε εξιχνιάσει παρά μόνο μία και εκείνη από καθαρή τύχη. Τον τελευταίο καιρό όμως υπήρχε σοβαρό θέμα, οπότε οι μελισσοκόμοι σκεφτήκαμε να καταφύγουμε στην τεχνολογία. Έτσι προμηθευτήκαμε κάμερες (απλές κάμερες με υπέρυθρες και all time real time εικόνες και μεγάλη διάρκεια ζωής)  και προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Έχουμε τα μάτια μας και τα αυτιά μας ανοιχτά και ευτυχώς υπάρχουν συμπολίτες που μας ενημερώνουν όταν υπάρχει κάτι περίεργο και έτσι είχαμε στοχεύσει δυο με τρεις υποψήφιους κλέφτες.

Τελικά άλλον περιμέναμε και άλλος μας βγήκε. Τον άλλον δεν τον παρατήσαμε είναι σε καραντίνα, ξέρουμε ότι κλέβει αλλά δεν μπορέσαμε να τον πιάσουμε. Κλέψανε και τον γραμματέα του συλλόγου μας, επτά μελίσσια του πήρανε. Πέρσι είχαν κλέψει από εμένα μέλισσες και μέλι και φέτος τον γραμματέα. Για καλή μας τύχη πιάστηκε, γιατί ο γραμματέας είχε τσεκαρισμένα τα τελάρα, τα φτιάχνει με ένα ιδιαίτερο τρόπο, έχει την δική του τεχνική. Έτσι λοιπόν αφού ήμασταν σίγουροι ότι αυτός ήταν ο κλέφτης πήγαμε στην αστυνομία γίνανε όλες οι νόμιμες ενέργειες. Έτσι έγιναν όλα όπως πρέπει η αστυνομία διαπίστωσε ότι όντως ήταν κλεμμένα, τα μελίσσια επιστράφηκαν πίσω στον συνάδελφο που του είχαν κλαπεί, θα τα έχει στην κατοχή του μέχρι να τελεσιδικήσει το δικαστήριο, αν αποδειχθεί ότι είναι αθώος θα του τα επιστρέψει αν αποδειχθεί ότι είναι ένοχος θα τα κρατήσει. Αυτό είναι το ρεαλιστικό κομμάτι, το ποινικό κομμάτι γνωρίζουμε μόνο εγκυκλοπαιδικά και με συνομιλίες από δικηγόρους ότι είναι ποινή δύο τουλάχιστον ετών μη εφέσιμη γιατί είναι ζωοκλοπή. Η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης».

Με πληροφορίες από τον Χρόνο

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et