Έτσι κάηκε το τέμενος Βαγιαζήτ - Azınlıkça
Ειδήσεις

Έτσι κάηκε το τέμενος Βαγιαζήτ

Έτσι κάηκε το τέμενος Βαγιαζήτ

Περίπου ένα μήνα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο τέμενος Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο, το δεδομένο που φαίνεται ότι περιγράφεται στη δικογραφία που σχηματίζει η πυροσβεστική, ότι η φωτιά στο ιστορικό τέμενος – σύμβολο της ακριτικής πόλης προκλήθηκε από σπίθες οξυγονοκόλλησης εργατών, που ήταν στο εσωτερικό του κτιρίου και δίπλα στην ξύλινη ιστορική στέγη που καταστράφηκε, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις και αντιδράσεις, ειδικά από την πλευρά των αρχαιολόγων, καθώς επιλέχθηκε εργολαβία για την επέμβαση συντήρησης και αναστήλωσης του μνημείου και όχι αρχαιολογική αυτεπιστασία που διασφαλίζει την ακεραιότητά του.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδόνια», ενδεικτικό είναι πως ακόμη και πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της αποκαθήλωσης των συντριμμιών, δηλαδή των λαμαρίνων του κελύφους που μετατράπηκαν σε καρυδότσουφλα από τη φωτιά, οι επιστήμονες αντιδρούσαν έντονα για τον χειρισμό. Παρά τον θόρυβο για την προστασία του μνημείου, ακόμη και τότε τα συνεργεία πετούσαν τις λαμαρίνες από ύψος 25 μέτρων στο έδαφος, αγνοώντας εάν χτυπούσαν στους ιστορικούς εξωτερικούς του τοίχους. Οι φωνές των επιστημόνων για προστασία του μνημείου κάλυπταν μέχρι και τους θορύβους που έκαναν οι γερανοί.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως στη δικογραφία που θα διαβιβαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στον εισαγγελέα Ορεστιάδας τονίζονται όσα συνέβησαν με τις σπίθες της οξυγονοκόλλησης στην εσωτερική κορυφή του μνημείου, δίπλα στην ιστορική ξύλινη στέγη που χάθηκε. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναφέρεται πως παρ’ ότι την προηγούμενη ημέρα (Τρίτης 21 Μαρτίου) έγινε μία επέμβαση της πυροσβεστικής σε σημείο όπου είχε εκδηλωθεί φωτιά από σπινθήρες, τα συνεργεία συνέχισαν να δουλεύουν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τη χρήση συσκευής οξυγόνου και οι σπίθες αυτές κατέληξαν σε ξύλα ηλικίας 600 χρόνων, στα οποία η φωτιά δεν έγινε αμέσως αντιληπτή αλλά υπέβοσκε κάποιες ώρες μέχρι να εκδηλωθεί τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας.

Μάλιστα, για τη φωτιά της 21ης Μαρτίου, οι ίδιοι εργάτες την έσβησαν με πυροσβεστήρες και στη συνέχεια η πυροσβεστική έριξε πάλι νερό για να αποσοβήσει κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης. “Η μεγάλη φωτιά δεν προκλήθηκε από εκείνο το σημείο. Προκλήθηκε από άλλο, καθώς φαίνεται ότι τα συνεργεία συνέχισαν τη δουλειά με το οξυγόνο, αφού οι πυροσβέστες έφυγαν”, επιμένουν αξιωματικοί του σώματος.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.