Dimetoka’daki Beyazıt Camii böyle yandı - Azınlıkça
Ειδήσεις

Dimetoka’daki Beyazıt Camii böyle yandı

Dimetoka’daki Beyazıt Camii böyle yandı

Dimetoka’daki (Didimotiho) tarihî Beyazıt Camii’ndeki yangınla ilgili itfaiyenin hazırladığı raporda yer alanlar tartışma ve tepkileri de beraberinde getirdi.

alexpoli.gr sitesinin haberine göre “şehrin sembolü olan tarihi camideki yangının caminin içinde yok olan tarihi ahşap çatının yanında bulunan çalışanların kaynak çalışmalarından çıkan kıvılcımlardan kaynaklandığının iddianamede yer alması, özellikle de arkeologların büyük tepkilerine yol açtı”. Arkeologlar restorasyon çalışmalarının arkeolojik gözetim altında yapılmak yerine müteahhitlik yoluyla yapılmasına büyük tepki gösteriyor.

“Makedonia” gazetesi ise arkeologların yangın sonrası enkazın idaresine bile tepki gösterdiğini, çalışma ekiplerinin 25 metre yükseklikten metalleri yere atmasına bu metallerin tarihi eserin iç duvarlarına çarpma tehlikesi olduğu gerekçesiyle karşı çıktığını kaydediyor.Bilim adamlarının bu ünlü tarihi eseri korumak için, etraftaki vinçlerin çıkardığı gürültüye varıncaya kadar karıştığı kaydediliyor.

Kumçiftliği (Orestiada) Savcılığına sunulması beklenilen rapor caminin tarihi ahşap çatısı yanında yapılan kaynak çalışmalarından çıkan kıvılcımlara yer verildiği kaydedilirken, bir gün öncesi (21 Mart Salı) itfaiyenin kıvılcımlardan çıkan alevleri söndürmesine rağmen çalışma ekiplerinin aynı şekilde yani kaynak yaparak çalışmalarını sürdürdüğüne dikkat çekiliyor.

Kıvılcımların 600 yıllık ahşapları içten içe yakmaya başladığı ve fark edilmediği ancak bir sonraki günün sabahında yangının bütün tarihi yapıyı sardığı belirtiliyor.

21 Mart’ta çıkan küçük yangını çalışanların kendilerinin söndürdüğü daha sonrasında ise itfaiyenin yeniden yangının çıktığı noktaya su dökerek yangının yeniden alevlenmesinin önüne geçtiği belirtiliyor. İtfaiye yetkilileri bu nedenle yangının başka noktadan çıktığı konusunda diretiyor zira itfaiye ekipleri camiden ayrıldıktan sonra çalışanların yine kaynak yapmaya devam ettiğini kaydediyorlar.

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.