Ημερίδα στην Κομοτηνή για παραγωγή σουσαμιού - Azınlıkça
Ειδήσεις

Ημερίδα στην Κομοτηνή για παραγωγή σουσαμιού

Ημερίδα στην Κομοτηνή για παραγωγή σουσαμιού

Μια εναλλακτική καλλιέργεια, η οποία μπορεί να αυξήσει το εισόδημά τους θα γνωρίσουν την Παρασκευή 7 Απριλίου, όσοι βρεθούν στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, όπου η ομάδα πολιτών και συλλογικοτήτων Τ.Ο.Ρ.Α., διοργανώνει ενημερωτική ημερίδα για τις δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειας του σουσαμιού στην περιοχή της Ροδόπης, με θέμα: «Σουσάμι, ο βασιλιάς των ελαιούχων σπόρων. Δυνατότητες και προοπτικές της καλλιέργειάς του».

Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο γεωπόνος και πρώην διευθυντής ΕΛΓΟ – Δήμητρα Αβραάμ Νικολαΐδης, έδωσε όλες τις λεπτομέρειες της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η οποία κάποτε ανθούσε στην Ελλάδα, αλλά τώρα έχει εγκαταλειφθεί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τον κο Νικολαΐδη, υπάρχουν πολλές και πολύ θετικές προϋποθέσεις για να ασχοληθεί κανείς με την καλλιέργεια του σουσαμιού, ενώ υπάρχουν και οι απαραίτητες αγορές για να το απορροφήσουν. 

«Το σουσάμι είναι μια καλλιέργεια γνωστή στον κόσμο από την αρχαιότητα» είπε ο κος Νικολαΐδης και συνέχισε: «Ανήκει στα ελαιούχα φυτά και ήταν ένα κύριο προϊόν. Παραγόταν  το σουσάμι εδώ στην Ελλάδα, το καλλιεργούσαν, αλλά είχαν μικρές αποδόσεις. Η καλλιέργεια αυτή ήταν χειρωνακτική και οι αποδόσεις που υπάρχουν και σήμερα παγκοσμίως είναι κοντά στα πενήντα κιλά ανά στρέμμα και το 99% περίπου της καλλιέργειας είναι πάλι σε χειρωνακτική βάση. Είναι μικρή η παραγωγή αλλά είναι σε υπανάπτυκτες  χώρες. Οι μεγαλύτερες χώρες που παράγουν σουσάμι είναι η Κίνα, η Ινδία αλλά και περιοχές στην Αφρική όπως το Σουδάν και η Αιθιοπία. Στην Ελλάδα μέχρι την δεκαετία του 1960 καλλιεργούσαν σουσάμι οι παραγωγοί, μετά όταν έγινε η μηχανοποίηση της καλλιέργειας και βγήκαν άλλες καλλιέργειες, οπότε κρίθηκε ότι το σουσάμι είναι ασύμφορο για τον ελληνικό χώρο».

Παρόλα αυτά, ο κος Νικολαΐδης εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια γίνονται κάποιες προσπάθειες επαναφοράς της συγκεκριμένης καλλιέργειας και σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε, είπε ότι πέρυσι στη Ροδόπη καλλιεργήθηκαν 417 στρέμματα: «Από πέρσι που βγήκαν κάποιες ποικιλίες, σύμφωνα με το ΟΣΔΕ που μας δίνει κάποια στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας, είχαμε 6.600 στρέμματα. Είναι σημαντικά αυτά τα ποσά. Στον Έβρο είχαμε 2.600 στρέμματα, Σέρρες 1.400, Ξάνθη 550, Κιλκίς 500, Ροδόπη 417. Η Ροδόπη είναι η πέμπτη περιοχή στην Ελλάδα και υπάρχουν άλλες με ελάχιστα στρέμματα. Άρα και στην περιοχή σας μπήκε πέρσι σουσάμι 417 στρέμματα όμως από ότι φαντάζομαι είναι οι παλιές ποικιλίες».

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις καλλιέργειας του σουσαμιού σε συνδυασμό με τις κλιματικές συνθήκες της βόρειας Ελλάδας, ο κος Νικολαΐδης υποστηρίζει ότι το σουσάμι θα μπορούσε να αποτελεί «δεύτερη καλλιέργεια» ενός αγρότη μέσα στην ίδια καλλιεργητική περίοδο κι αυτό γιατί το σουσάμι μεγαλώνει κατά βάση το καλοκαίρι, που έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ζωής των υπόλοιπων καλλιεργειών: «Θα συμφέρει το σουσάμι ακόμη περισσότερο, επειδή φτάνουμε τον Ιούνιο κοντά για να βάλουμε την καλλιέργεια μπορούμε να την βάλουμε σαν επίσπορη καλλιέργεια, δηλαδή αν είχαμε βάλει ένα χειμωνιάτικο σιτάρι θα πάρουμε τέλος Ιουνίου το σκληρό σιτάρι την παραγωγή και τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου μπορεί να μπει το σουσάμι σαν δεύτερη καλλιέργεια και τέλος Οκτωβρίου να πάρουμε την παραγωγή. Εκεί πρέπει να παιχτεί το παιχνίδι να μπει σαν δεύτερη καλλιέργεια και να μπει σαν επιπρόσθετο εισόδημα στους παραγωγούς»

Και η ελληνική αγορά όμως είναι ένα μεγάλο πεδίο δραστηριοποίησης, αφού η Ελλάδα παράγει ελάχιστο από το σουσάμι που καταναλώνει: «Η Ελλάδα εισάγει περίπου 40 χιλιάδες κάθε χρόνο τόνους σουσάμι. Εάν αυτό το μεταφράσουμε σε στρέμματα καλλιέργειας είναι 300 χιλιάδες στρέμματα. Μπορούν να καλλιεργηθούν μια μεγάλη έκταση σε σουσάμι για να καλύψουμε τις ανάγκες μας» σημειώνει ο κος Νικολαΐδης. 

Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στην ημερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στις 19.00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ωστόσο ο κος Νικολαΐδης συμβουλεύει τους παραγωγούς να δοκιμάσουν την καλλιέργεια αρχικά με λίγα στρέμματα και αφού «τη μάθουν» να συνεχίσουν σε δυναμική παραγωγή.

Πηγή: Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.