Έρευνα: 1 στους 2 Έλληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση - Azınlıkça
Ειδήσεις

Έρευνα: 1 στους 2 Έλληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση

Έρευνα: 1 στους 2 Έλληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση

Την…σταθερή σχέση των Ελλήνων με το αλκοόλ επιβεβαιώνουν τα ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας RARHA-SEAS, μέρος της πρώτης Ευρωπαϊκής Κοινής Δράσης για τον περιορισμό της βλάβης από το αλκοόλ (RARHA, 2014-2016).

Μια σχέση που ενισχύεται και δυστυχώς φαίνεται να έχει…προοπτικές λόγω της εύκολης πρόσβασης των Ελλήνων στο αλκοόλ σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Οι τελευταίοι πάλι όπως δείχνει η έρευνα πίνουν λιγότερο συχνά, αλλά καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ κατά περίσταση.

Στην Ελλάδα τους 12 τελευταίους μήνες, ήπιαν υπερβολικά περίπου 1 στα 5 άτομα, ηλικίας 18-64 ετών (21,8%), σε υψηλότερο ποσοστό οι άνδρες και οι νεαροί ενήλικες 18-34 ετών συγκριτικά με τις γυναίκες και τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο αναφέρθηκε σε ποσοστό άνω του 60% στις χώρες του βορρά, και μόλις σε ποσοστό περίπου 10% σε χώρες όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Ένας στους δύο Έλληνες καταναλώνει αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση…

Η συντριπτική πλειονότητα (92,0%) του πληθυσμού 18-64 ετών κατανάλωσε αλκοόλ τους τελευταίους 12 μήνες, και σχεδόν ένας στους 2 (44,0%) κατανάλωσε αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση, σε υψηλότερο ποσοστό άνδρες και κατηγορίες του πληθυσμού με συγκριτικά υψηλότερο εισόδημα.

Ένα στα 10 άτομα (10,5%) πίνει αλκοόλ καθημερινά, σε υψηλότερο ποσοστό άνδρες και άτομα της ηλικιακής κατηγορίας 50-64 ετών (συγκριτικά μόνο με τους νεαρούς ενήλικες).

Περίπου ένα στα 5 άτομα (21,8%) ηλικίας 18-64 ετών ήπιαν υπερβολικά τουλάχιστον μία φορά τον τελευταίο χρόνο, ήπιαν δηλαδή στην ίδια περίσταση τουλάχιστον 6 ποτά (οι άνδρες) ή 4 ποτά (οι γυναίκες).

Στην Ελλάδα, μόνο 1 στους 13 συμμετέχοντες (8%) ανέφερε ότι δεν κατανάλωσε αλκοόλ τους 12 τελευταίους μήνες, σε υψηλότερο ποσοστό οι γυναίκες και οι μεγαλύτεροι σε ηλικία (50-64 ετών) ∙ οι λόγοι που αναφέρθηκαν παραπέμπουν είτε σε μια γενικότερη αποστροφή προς το αλκοόλ (π.χ., «Δεν με ενδιαφέρει το αλκοόλ», «Δεν μου αρέσει η γεύση του») είτε στη σύνδεσή του με αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία (π.χ., «Το να πίνεις κάνει κακό στην υγεία», «Δεν μου αρέσει η επίδραση που έχει»).

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et