Φωλιές για κιρκινέζι σε 4 χωριά της Κομοτηνής - Azınlıkça
Ειδήσεις

Φωλιές για κιρκινέζι σε 4 χωριά της Κομοτηνής

Φωλιές για κιρκινέζι σε 4 χωριά της Κομοτηνής

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας – Ισμαρίδας σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής και την ΜΚΟ Green Balkans (Βουλγαρία) διοργάνωσαν ενημερωτική δράση για το κιρκινέζι. Αυτό το είδος γερακιού είναι επαπειλούμενο, και από όλη τη Θράκη φωλιάζει μόνο σε τέσσερις οικισμούς του δήμου Κομοτηνής, σε Καλαμόκαστρο, Άγιους Θεοδώρους, Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο.

Πολύ απλά, πρόκειται για έναν επισκέπτη που έρχεται στην Ελλάδα την άνοιξη για να αναπαραχθεί, δημιουργώντας αποικίες σε πόλεις και χωριά με παλιά κτήρια, εκμεταλλευόμενο τις τρύπες κάτω από τα κεραμίδια.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των παιδιών για το είδος, αλλά και της έμπρακτης βοήθειάς τους προς αυτό, αφενός έγιναν σχετικές ενημερώσεις κι αφετέρου τα παιδιά συμμετείχαν στην τοποθέτηση των δεκατεσσάρων τεχνητών φωλιών. Για τη δράση μας πληροφορεί καλύτερα η βιολόγος του Φορέα Ευτέρπη Πατετσίνη. “Τις φωλιές μας παρείχε η ΜΚΟ, η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος. Τα κιρκινέζια συνήθως κάνουν φωλιές σε χαλασμένες στέγες, σε κάποιες τρύπες που βρίσκουν, όμως τα καινούργια σπίτια δεν έχουν αυτές τις τρύπες, που βοηθούν τα πουλιά να φωλιάσουν. Γι’ αυτό και δημιουργούμε τις τεχνητές φωλιές, για να βοηθήσουμε στην αναπαραγωγή του είδους”.

Το είδος στους περισσότερους από εμάς δεν είναι γνωστό, αλλά τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός του τείνει να εξαφανιστεί. “Είναι ένα είδος γερακιού, του οποίου ο πληθυσμός έχει μειωθεί κατά 95%. Στην περιοχή της Θράκης φωλιάζει μόνο σε τέσσερις οικισμούς: σε Καλαμόκαστρο, Άγιους Θεοδώρους, Μικρό και Μεγάλο Δουκάτο, περίπου στα 40-45 ζευγάρια. Ο κύριος πληθυσμός φωλιάζει στη Θεσσαλία, γι’ αυτό προσπαθούμε με αυτές τις δράσεις να αυξήσουμε τον πληθυσμό σε πανελλαδικό επίπεδο”, μας πληροφορεί η βιολόγος για το γεράκι αλλά και την …αγάπη του προς τους τέσσερις οικισμούς της Κομοτηνής! Το γεράκι αυτό είναι και ωφέλιμο για τους αγρότες: “Τα κιρκινέζια είναι ωφέλιμα για τους αγρότες, γιατί τρώνε ακρίδες και ποντίκια, οπότε βοηθούν στις καλλιέργειες”, εξηγεί η βιολόγος.

Οι μαθητές των τεσσάρων οικισμών πήραν μαθήματα …οικολογίας, ενώ μάλιστα μέσα στο σχολείο του Καλαμόκαστρου έχουν τοποθετηθεί δύο από τις φωλιές, προκειμένου οι μαθητές να παρακολουθούν με τα ίδια τους τα μάτια τη συμπεριφορά των πτηνών, αλλά και να παρακολουθούν χαρούμενα, πως μια απλή κατασκευή και μια οικολογική συμπεριφορά, μπορεί να σώσουν έναν ζωικό πληθυσμό. – Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et