Η «πράσινη πόλη» Κομοτηνή σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού - Azınlıkça
Ειδήσεις

Η «πράσινη πόλη» Κομοτηνή σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού

Η «πράσινη πόλη» Κομοτηνή σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού

Η άνοιξη μας έκανε ποδαρικό, αλλά κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικη είναι η εικόνα που συναντάει κανείς στο άλσος Αγίας Παρασκευής. Το κεντρικό πάρκο της Κομοτηνής μοιάζει εγκαταλειμμένο, με τα σιντριβάνια κλειστά και βρώμικα, τα παρτέρια γεμάτα χόρτα, ξερά δένδρα και θάμνους.

Η εικόνα αυτή συναντάται σε πολλά ακόμα σημεία πρασίνου της πόλης μας. Η “πράσινη πόλη” που όλοι θέλουμε, σκοντάφτει στην έλλειψη προσωπικού, παραδέχεται η διοίκηση του Δήμου και επιστρατεύει εργολάβο για τη συντήρηση χώρων πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους ευθύνης του Δήμου Κομοτηνής για την περίοδο 2017-2018. Ενόψει της έναρξης θερινής περιόδου και προκειμένου ο δήμος να ανταπεξέλθει στο μεγάλο όγκο δουλειάς που θα προκύψει από την συντήρηση των χώρων πρασίνου, το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να δώσει την έγκρισή του στην ανάθεση της παραπάνω εργασίας σε εργολάβο, με τη διαδικασία του διαγωνισμού.

Ορισμένες εκ των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Ανακύκλωσης & Καθαριότητας είναι η συντήρηση πρασίνου στις κοινόχρηστες δημοτικές εκτάσεις με τα κατάλληλα συνεργεία και τεχνικά μέσα, η συντήρηση του πρασίνου στα δημοτικά κοιμητήρια, καθώς και η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων για την προστασία των κοινοχρήστων εκτάσεων από εκδήλωση πυρκαγιάς. Κάθε χρόνο η εκτέλεση των παραπάνω αρμοδιοτήτων γίνεται κυρίως από το συνεργείο του Τμήματος Πρασίνου. Το Τμήμα Πρασίνου κάθε χρόνο καλείται να συντηρήσει πάρκα, νησίδες πρασίνου, παιδικούς σταθμούς, κοιμητήρια, δεντροστοιχίες μέσα στην πόλη. Εκτός αυτών των χώρων υποχρεώνεται να επέμβει για την κοπή των χόρτων σε δημόσιους και ιδιωτικούς αδιαμόρφωτους χώρους. Η συντήρηση ενός αστικού χώρου περιλαμβάνει ένα μεγάλο εύρος εργασιών όπως κούρεμα χλοοτάπητα, καθαριότητα, κλαδεύσεις δέντρων και θάμνων, φυτεύσεις δέντρων, θάμνων, ετήσιων ανθόφυτων, λιπάνσεις, αρδεύσεις, σκαλίσματα, αερισμό χλόης, καταπολέμηση ασθενειών και εντόμων, εγκατάσταση και συντήρηση αρδευτικών δικτύων. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί η μεγάλη διασπορά των χώρων πρασίνου μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου, που σε συνδυασμό με την έλλειψη μεταφορικών μέσων και αντίστοιχων ειδικοτήτων (π.χ. οδηγών), καθιστά τις εργασίες πιο δύσκολες και χρονοβόρες.

Το δυναμικό του συνεργείου είναι συνολικά επτά άτομα (έξι Δ.Ε. ειδικότητας κηπουρών – δενδροκόμων, και έναν Δ.Ε. ειδικότητας οδηγών αυτοκινήτων. Να σημειωθεί ότι πριν τον «Καλλικράτη», με την εφαρμογή του οποίου προσαρτήθηκαν στον Δήμο περίπου 20 επιπλέον οικισμοί. Από τις 20 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΥΕ εργατών κήπου δεν είναι καλυμμένη καμία, ενώ από τις 13 οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού του κλάδου ΔΕ κηπουρών – δενδροκόμων καλυμμένες είναι 6 θέσεις, με τις κενές να ανέρχονται σε 7.

Δεδομένου ότι η εκτέλεση των εργασιών συντήρησης πρασίνου σε όλη την έκταση του Δήμου με το υφιστάμενο προσωπικό του τμήματος Πρασίνου είναι αδύνατη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ανάθεση της εργασίας με τίτλο “Συντήρηση χώρων πρασίνου σε κοινόχρηστους χώρους ευθύνης Δήμου Κομοτηνής 2017-2018” δαπάνης 200.000 € σε ιδιώτη, με την διαδικασία του ανοικτού διαγωνισμού. Ο εργολάβος αναμένεται να πιάσει δουλειά μόλις τελεσφορήσουν οι διαδικασίες του διαγωνισμού και προσμονή όλων είναι η πόλη αυτή να αποκτήσει μερικά αξιοπρεπή “πράσινα” σημεία.

Πηγή: Χρόνος

”Google

Azınlıkça'yı Google Haberlerde takip et

Azınlıkça'yı Facebook'ta takip et

Azınlıkça'yı Twitter'da takip et

About author

Articles

Editor-in-Chief of Azınlıkça. Journalist and podcaster based in Komotini, covering Thrace, Greece and Cyprus.